5

Palmiery cynamonowe

palmiery cynamonowe 3_m

Teraz już jestem mądrzejsza i wiem, że moje facebook’owe profilowe cosie, to palmiery :P Tym razem palmiery cynamonowe. Małe, słodkie, proste, zrolowane, pachnące pyszności :)

Tym razem moje palmiery poszły w górę i … przypominają cycki. Dużo jest ciast o takiej nazwie, prawda? :P

Wujek Kazik dostał je na urodziny i imieniny (impreza łączona) wraz z muffinkami i bardziej standardowym prezentem.

 

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • cynamon – im więcej tym lepiej
  • cukier – ilość zależna od zapotrzebowania własnego na słodkość. Ja zrobiłam mieszankę cukru białego i brązowego w ilościach na oko

Potrzebny sprzęt:

  • wałek – przydatny, niekonieczny
  • nóż
  • deska
  • blacha
  • piekarnik i lodówka :P

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwinąć, posypać cukrem – ja go delikatnie wgniatam w ciasto za pomocą wałka. Następnie posypać cynamonem i rozgarnąć ręką, żeby pokrył ciasto równą warstwą.
  2. Ciasto zwinąć w rulon, a właściwie dwa – rolując do połowy z każdej strony (wspomogę się rysunkiem wykonanym na potrzeby palmierów z czekoladą). Zawinięte ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 30 min.
    palmiery cynamonowe
  3. Schłodzone ciasto kroić w cienkie plasterki (ok. 3 mm), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam tego z ciasta francuskiego) i piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180°C.

palmiery cynamonowe
palmiery z cynamonem[199/777]

5 komentarze(-y) do Palmiery cynamonowe

  • magda  pisze:

    Rzeczywiscie wyszły w kształcie cycek :) ale super wyglądają :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      A jak smakowały… :D :D

  • mira  pisze:

    no kto by takich nie chciał ;)

  • wiktorkowa  pisze:

    Twoje pamliery wyszły pierwszorzędnie:) a tak chciałam zapytać… pracujesz w swoim zawodzie? (czyli w czymś związanym z inżynierią mostową?:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      inżynieria mostowa – od czasu do czasu też, ale budownictwo zwyklejsze się przewija :)

  • W mojej kuchni… | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] Palmiery cynamonowe – dziś zrolowane jednostronnie […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>