2

Nalewka orzechowa korzenna – część 1

nalewka orzechowa korzenna

I proszę bardzo: druga nalewka orzechowa – nalewka orzechowa korzenna. Korzenna bo goździki i cynamon dołączyły do składu.

Smakuje nie wiem jak, czy wyjdzie nie wiem, znowu eksperymentuję. To już kolejna nalewkowa nowość tegorocznego lipca. Bo lipiec bogaty w nalewki jest, a książka o nalewkach non stop na wierzchu leży, kto przychodzi, to przegląda i odrywa coś nowego.

Przypomnę jeszcze raz (pierwszy raz te 3 punkty pojawiły się przy nalewce czysto orzechowej) kilka orzechowych zasad:

A. Orzechy zbieramy na tyle wcześnie żeby dało się je kroić nożem.

B. Zbieramy ponoć do 2 tygodni po św. Janie, czyli do 8 lipca.

C. Drugie „ponoć”: zbieramy nie później niż 20 lipca.

Najgorsza wiadomość na koniec: ta nalewka jest gotowa po upływie ponad roku!!!

Składniki:

  • 120 g zielonych orzechów włoskich
  • 2 cm kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 250 ml wódki
  • (dojdzie cukier i woda)

Potrzebny sprzęt:

  • Rękawiczki!!!!
  • Nóż
  • Deska
  • Słoiczek z zakrętką
  • Szklanka lub miarka do odmierzenia ilości płynu

Przygotowanie:

  1. Orzechy umyć porządnie, osuszyć, pokroić na 4 części. Wrzucić do słoika.
    nalewka orzechowa korzenna
  2. Dodać korę cynamonową, goździki, zalać wódką. Zamieszać, zakręcić, odstawić na 2 tygodnie.
  3. Potrząsnąć co dwa dni.

nalewka orzechowa korzenna

[298/777]

 

2 komentarze(-y) do Nalewka orzechowa korzenna – część 1

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>