Pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami, na maślance. Uwielbiam to połączenie smakowe: kwaskowatość rabarbaru i słodycz truskawek. Tak jak obiecałam przy tarcie, że następnym razem będzie ciasto puszyste – i jest. A kompot z rabarbaru też powstał mimochodem
Idealne ciasto na weekend, no i skończyło się – podobnie jak weekend…
Do kompletu rabarbarowo-truskawkowego brakuje jeszcze muffinek.
Składniki (na blachę 21 cm x 32 cm) :
- 2 jajka
- 0,75 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki naturalnej , kilka łyżek więcej nie zaszkodzi
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- z owoców: 5 lasek rabarbaru i 300 g truskawek
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Mikser
- Deska
- Nóż
- Blacha ok. 21 cm x 32 cm
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki ok. 1 cm
- Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na 4-6 części, w zależności od wielkości.
- Przygotować ciasto: jajka zmiksować z cukrem, następnie stale miksując wlać maślankę, potem olej i UWAGA bo wszędzie to chlapie! Stopniowo dodawać mąkę, sodę i proszek. Dokładnie zmiksować.
- Gotowe ciasto wylać na blachę – posmarowaną margaryną i oprószoną mąką.
- Na wierzchu rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek.
- Piec ok. 30-40 w temp. ok. 180°C, aż ciasto na wierzchu osiągnie piękny rumiany kolor.
[218/777]
robisz smaka kobieto
to do warzywniaka śmigać i piec!
nie ma to jak pyszne ciasto z rabarbarem:) troszkę jak ucierane. mam jego zapas w piwnicy i czeka aż się za niego wezmę:)
W końcu uda mi się skonsumować wiosenną miłość z rabarbarem jaką zapałałam na straganie. Dzięki Łucji
To się cieszę tylko czy Chłop nie będzie zazdrosny
[…] bo sezon truskawkowy się wreszcie rozkręca. Do tej pory dwa razy był już makaron z truskawkami, ciasto m.in. z truskawkami też, więc przyszedł czas na kolejną […]
mniams! i kolejne.. szalejesz!