1

Racuchy z jabłkami, żurawiną i migdałami

racuchy z jabłkami i żurawiną

Drożdżowe racuchy z jabłkami, żurawiną i migdałami – zeszłotygodniowa fantazja moja na temat racuchów. Słodko-kwaśnawo-chrupiąca. Smaczna! Mężowi smakowało.

A tak przy okazji – idąc rano po chleb uprawiałam łyżwiarstwo (nie)figurowe na lodzie, bo chodniki super śliskie. A przecież będąc dzieckiem, idąc z Mamą czy Babcią za rękę, zawsze byłam zła na tych co uniemożliwiają ślizganie się przez sypanie piasku! Tyle frajdy w tym było! A teraz? Gdzie zniknęli ci, co sypią?!

Może to już czas wybrać się na łyżwy?

Jutro Mikołaj! Zobaczymy kto był grzeczny…

Potrzebny sprzęt:

  • Kubek/szklanka
  • Miska
  • Patelnia + pokrywka + drewniana łopatka
  • Łyżka
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do jabłek

Składniki:

  • Ok. 300-400 g mąki
  • Kubek mleka rozcieńczonego wodą (użyłam zielonego kubka z „gorącego kubka” z obrazkiem Andrzeja Mleczki)
  • 5  łyżek cukru
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 jabłka
  • 20 migdałów obranych ze skórki (więcej migdałów nie miałam w domu)
  • Łyżka oleju + olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, (skórkę zjeść), pokroić w kosteczkę.
  2. W rondelku (lub kubku w mikrofali) zagrzać mleko z wodą, żeby było wyraźnie ciepłe.
  3. W misce umieścić mąkę, pokruszone drożdże, łyżkę oleju oraz sól i wlewając stopniowo ciepłe mleko z wodą mieszać wszystko łyżką do osiągnięcia konsystencji (ciągle łyżką!) stanowczo za rzadkiej na wyrabianie ręką. Ciasto musi być zdatne do nakładania łyżką porcji na patelnię. Mąkę sypałam na oko – zużyłam tyle ile wchłonęła przygotowana porcja mleczno-wodna.
  4. Po osiągnięciu opisanej wyżej konsystencji dodać jabłka, żurawinę oraz pokrojone w drobne kawałki migdały, wymieszać.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min.
  6. Wyrośnięte ciasto nadaje się do smażenia: na patelni z olejem smażyć obustronnie racuchy. Ilość ciasta na jeden racuch to 1 łyżka. Po usmażeniu odsączam na ręczniku papierowym.
  7. Jeść jak najcieplejsze.

racuchy z jabłkami zurawiną i migdałami

[172/777]

1 komentarz do Racuchy z jabłkami, żurawiną i migdałami

  • mira  pisze:

    mniam mniam dopiero zjadłam :) ale moje były tylko z jabłkiem następnym razem zrobię takie wypasione :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>