1

Ryba w porach

ryba w porach

Ryba w porach to przepis od babci – ale w jej wykonaniu smakuje inaczej. Dlaczego zawsze z jednego przepisu każdemu wychodzi coś innego?

Przepis nr 101 – jak 101 dalmatyńczyków. Kto oglądał? Chyba nie ma takiego co nie oglądał :D

Przepis – w dniu rozpoczęcia sezonu rowerowego :D

Przepis – w sam raz na piątek, zdrowe, bo nie smażone… ale z dodatkiem niezdrowych frytek. Cóż… nie zawsze może być idealnie :P

Składniki (na 2 porcje):

  • Ryba – filety 2 sztuki lub 4 kostki (np. z dorsza)
  • 1 wielki por lub 1,5 średniego
  • 0,5 szklanki śmietany (użyłam 30% bo taka była w lodówce)
  • Sól, pieprz, przyprawa do ryb (wg mnie najlepsza firmy kamis)

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Łyżka
  • Szklanka
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką

Przygotowanie:

    1. Rybę rozmrozić, chyba że macie lepszą rybę rozmrożoną.
    2. Pora umyć i pokroić w paseczki.
    3. Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym:

– Por
– Sól i pieprz
– Ryba
– Śmietanki po 1,5 łyżki na kostkę lub 3 łyżki na filet
– Przyprawa do ryb, pieprz
– Por
– Sól, pieprz
– Reszta śmietanki

Ryba w porach

4. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 50 min, temp. 180⁰C.

Ryba w porach

[101/777]

1 komentarz do Ryba w porach

  • mira  pisze:

    no to mam pomysł na obiad ^^ dzięki Łucja :*

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>