Ryba w porach to przepis od babci – ale w jej wykonaniu smakuje inaczej. Dlaczego zawsze z jednego przepisu każdemu wychodzi coś innego?
Przepis nr 101 – jak 101 dalmatyńczyków. Kto oglądał? Chyba nie ma takiego co nie oglądał
Przepis – w dniu rozpoczęcia sezonu rowerowego
Przepis – w sam raz na piątek, zdrowe, bo nie smażone… ale z dodatkiem niezdrowych frytek. Cóż… nie zawsze może być idealnie
Składniki (na 2 porcje):
- Ryba – filety 2 sztuki lub 4 kostki (np. z dorsza)
- 1 wielki por lub 1,5 średniego
- 0,5 szklanki śmietany (użyłam 30% bo taka była w lodówce)
- Sól, pieprz, przyprawa do ryb (wg mnie najlepsza firmy kamis)
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Łyżka
- Szklanka
- Naczynie żaroodporne z pokrywką
- Rybę rozmrozić, chyba że macie lepszą rybę rozmrożoną.
- Pora umyć i pokroić w paseczki.
- Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym:
– Por
– Sól i pieprz
– Ryba
– Śmietanki po 1,5 łyżki na kostkę lub 3 łyżki na filet
– Przyprawa do ryb, pieprz
– Por
– Sól, pieprz
– Reszta śmietanki
4. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 50 min, temp. 180⁰C.
[101/777]
no to mam pomysł na obiad ^^ dzięki Łucja :*