Sałatka z brokułem i jajkami (oraz jeszcze kilkoma ważnymi składnikami) bardzo posmakowała mi na pewnej imprezie urodzinowej. Oczywiście więc wzięłam na nią przepis. Od Kasi. Zatem Kasi bardzo dziękuję, bo sałatka już nie raz powstała Od tamtego czasu brokuły (mrożone lub świeże) oraz pomidorki koktajlowe są niemal non stop na wyposażeniu lodówki
Sałatka jest bardzo syta. Może być nawet daniem obiadowym – takim mniej wymagającym. A skoro dziś zaczął się Wielki Post, to w sumie taka sałatka jest jak znalazł
Składniki:
- ok. 250-300 g brokuła
- 0,5 kostki sera feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 jajka
- 3 łyżki słonecznika
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (śmietany 12% dla odważnych)
- 1-1,5 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
- Garnek na ugotowanie brokuła
- Deska
- Garnek na ugotowanie jajek
- Nóż
- Patelnia mała do prażenia słonecznika
- Praska do czosnku
- 1-2 łyżki
- Miska na sałatkę
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
- Brokuła ugotować (na parze lub w wodzie), wystudzić.
- Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki umyć i przekroić na pół.
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
- Jogurt połączyć z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- I albo układamy sałatkę warstwowo – w dowolnej kolejności (na wierzchu sos jogurtowy oraz słonecznik):
- albo wszystkie składniki łączymy i mieszamy:
Przepis dodaję do akcji:
[283/777]
Mmm bardzo zachęcająca,
ja sałatkę z brokułów znam w podobnej, lecz okrojonej wersji: brokuł, feta, prażone migdały, sól, pieprz, oliwa – też schodzi:) a i mniejsza proporcja fety do brokułów w związku z ograniczoną ilością składników:D
O! Z oliwą nie jadłam