2

Sałatka z selera naciowego i indyka

Salatka z selera naciowego i indyka

Sałatka z selera naciowego i indyka – bo w lodówce miałam seler. Smaczna, najadająca sałatka i jak zwykle super prosta.

Oczywiście zamiast indyka można użyć kurczaka, ale ostatnio coraz częściej używam jednak indora :)

Na zdjęciach trochę wiosny z dnia kobiet.

Składniki:

  • 30 dag piersi z indyka
  • 5 gałęzi selera naciowego
  • 5 plasterków ananasa
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • masło do usmażenia mięsa

Potrzebny sprzęt:

  • miska na sałatkę
  • nóż
  • deska do krojenia mięsa
  • deska do pokrojenia ananasa i selera
  • ew. otwieracz do puszek
  • garnek na ugotowanie ryżu
  • patelnia, pokrywka i mieszadełko
  • łyżka

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż – brązowy gotuje się na tyle długo, że całą resztę można przygotować w czasie jego gotowania.
  2. Pierś z indyka opłukać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rumiano na maśle, posolić i popieprzyć.
  3. Selera umyć, poodcinać końcówki, przekroić wzdłuż na pół – jeśli grube gałęzie i potem w poprzek na 0,5 cm kawałki.
  4. Plastry ananasa pokroić w kawałki.
  5. Wszystkie składniki umieścić w misce: ugotowany ryż, podsmażonego indyka, pokrojony seler i ananas, odsączoną kukurydzę. Dodać majonez, jogurt oraz sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Sałatka z selera naciowego i indyka

Sałatka z selera naciowego i indyka

[256/777]

2 komentarze(-y) do Sałatka z selera naciowego i indyka

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>