Sałatka z selera naciowego i indyka – bo w lodówce miałam seler. Smaczna, najadająca sałatka i jak zwykle super prosta.
Oczywiście zamiast indyka można użyć kurczaka, ale ostatnio coraz częściej używam jednak indora
Na zdjęciach trochę wiosny z dnia kobiet.
Składniki:
- 30 dag piersi z indyka
- 5 gałęzi selera naciowego
- 5 plasterków ananasa
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- masło do usmażenia mięsa
Potrzebny sprzęt:
- miska na sałatkę
- nóż
- deska do krojenia mięsa
- deska do pokrojenia ananasa i selera
- ew. otwieracz do puszek
- garnek na ugotowanie ryżu
- patelnia, pokrywka i mieszadełko
- łyżka
Przygotowanie:
- Ugotować ryż – brązowy gotuje się na tyle długo, że całą resztę można przygotować w czasie jego gotowania.
- Pierś z indyka opłukać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rumiano na maśle, posolić i popieprzyć.
- Selera umyć, poodcinać końcówki, przekroić wzdłuż na pół – jeśli grube gałęzie i potem w poprzek na 0,5 cm kawałki.
- Plastry ananasa pokroić w kawałki.
- Wszystkie składniki umieścić w misce: ugotowany ryż, podsmażonego indyka, pokrojony seler i ananas, odsączoną kukurydzę. Dodać majonez, jogurt oraz sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
[256/777]
wygląda bardzo apetycznie:)
Musi być pyszna…:)
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html