5

Sernik z mikrofalówki

sernik z mikrofalówki

Zainspirowana stosunkowo dużą ilością wejść  – w porównaniu z innymi przepisami – na murzynka z mikrofalówki, postanowiłam znaleźć inne ciasto możliwe do wykonania w mikrofalówce właśnie.

Kostka sera od kilku dni czekała w lodówce na swój moment, a książka kucharska dołączona do mikrofalówki leżała otwarta na właściwej stronie na stole w kuchni.

I jest! Sernik z mikrofalówki, czyli sernik-pianka, z owocami, z gruszkami konkretnie. Czas wykonania – nieco dłuższy niż w przypadku murzynka.

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • widelec
  • łyżka
  • nóż
  • deska
  • mikser
  • forma do pieczenia zdatna do mikrofalówki, użyłam formy silikonowej na babkę. Ilość masy po „upieczeniu” nie zwiększa się, no może minimalnie…

Składniki:

  • 1 kostka chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

  1. Twaróg wymieszać z żółtkami (białka osobno w drugiej misce), 1 łyżką cukru, mąką, sokiem z cytryny. Tu używałam widelca, do następnych etapów przerzuciłam się na łyżkę.
  2. Białko ubić na sztywno (ze szczyptą soli oczywiście), następnie dodać pozostałą łyżkę cukru i cukier wanilinowy, wymiksować.
  3. Do masy twarogowej dodać gruszki (lub inne owoce) pokrojone w kosteczkę oraz ubitą pianę – delikatnie wymieszać.
  4. napełnić masą przygotowaną formę.
  5. „Piec” 12 min 20 sekund w mikrofalówce na mocy 600 W.

sernik z mikrofalówki

[173/777]

5 komentarze(-y) do Sernik z mikrofalówki

  • wiktorkowa  pisze:

    szczerze mówiąc to też się od dawna przymierzałam do Ciasta z mikrofalówki:) Nie mogłam się jakoś zebrać, Twój sernik wygląda zabójczo i podejrzewam że tak samo musi samkować:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Smakuje bardzo fajnie. Muszę jeszcze poeksperymentować z innymi owocami. Jak będę mieć kiedyś otwartą puszkę brzoskwiń to nie zawaham się ich użyć. Polecam!

  • poolo  pisze:

    nie posiadam tak duzej formy do pieczenia. dołoby sie zrobic takie ciasto w kubku? ile czasu wtedy powinnam to piec? tak jak murzynka?

    • Łucja Łucja  pisze:

      Pewnie, ze mozna w kubku. Myślę że składniki warto podzielić przez dwa, a czas – nieco dłużej niż połowa „zwykłego” czasu :)

  • magma  pisze:

    ciekawy pomysł:)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>