Poruszona wyrzutami sumienia, że przez cały miesiąc nic nowego się tu nie pojawiło, a już jutro Nowy Rok, zmobilizowałam się! Porzuciłam na chwilkę pisanie pracy dyplomowej i dodaję nowy przepis, który już kilka tygodni czeka na umieszczenie go na blogu. Smażone banany polane rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Życzę smacznego i sukcesów kulinarnych w Nowym 2011 Roku!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 banany
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- troszkę masła do smażenia
- odrobina brandy lub koniaku
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Patelnia
- Dwa nieduże naczynia do kąpieli wodnej czekolady (np. mała filiżanka i rondelek lub kubeczek)
- Łyżeczka
- talerzyki
Przygotowanie:
- Najlepiej zacząć od rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej, bo to trwa najdłużej (w mniejszym naczyniu kostki czekolady, w większych gorąca woda ciągle podgrzewana na kuchence)
- banany obrać, przekroić na pół wzdłuż i na pół w poprzek i smażyć na patelni z rozpuszczonym masłem
- Gdy banany się zarumienią, odwrócić je na drugą stronę i podlać brandy lub koniakiem
- Gdy będą już rumiane i zmienią kolor (banany na patelni nabierają całkiem innego koloru), układamy je na talerzykach i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
[77/777]
Trzeba będzie wypróbować, ale to już w przyszłym roku