Szpinak i feta. Dwa składniki, które upcham i położę na wszystkim Były już w cieście francuskim zamknięte w kopertach, były na pizzy, sam szpinak wylądował na plackach ziemniaczanych, dopasował się do kurczaka i wskoczył do naleśników. Tym razem jednak podstawą był szpinak i ricotta, a feta? Na fetę ostatecznie też się skusiłam Przedstawiam zatem rzecz pyszną: tarta ze szpinakiem i fetą!
Och jak było smacznie! Wszyscy, którzy uwielbiają tarty (ciasto wyszło mi wyjątkowo smaczne) i szpinak i fetę – zapraszam do kuchni
Nadużyłam nieco „i”…
Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki
- 2/3 kostki schłodzonego masła
- 2 jajka
- Sól
- Niecałe 0,5 szklanki wody
Składniki pozostałe:
- 9 brykietów szpinaku (12 byłoby jeszcze lepiej, ja nie miałam więcej)
- 100 g ricotty
- 1 niewielka cebula
- 100 g sera feta
- czosnek – ile kto lubi, ale dwa średnie ząbki to podstawa
- sól, pieprz
- troszkę mleka
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Nóż
- Szklanka
- Forma do pieczenia tarty
- Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Patelnia i drewniana łyżka
- Deska
- Łyżka
- Praska do czosnku
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
- Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie zazwyczaj siedzi ok. 90 min.
- Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
- Przygotować „pokrycie” tarty: Szpinak wrzucić na patelnię, podsmażać aż się rozmrozi. Następnie dodać poszatkowaną cebulę, potem ricottę, sól, pieprz, dolać nieco mleka – jeśli jest strasznie sucho. Na koniec pokrojoną byle jak fetę (rozciapka się przy mieszaniu) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć mieszaninę szpinakowo-serową.
- Piec jeszcze ok. 15-20 min w temp. 180-190°C
- I u nas jak zwykle tarcie towarzyszył sos czosnkowy (śmietana, majonez, sól, pieprz, czosnek – robi mąż, w proporcjach „na oko” i zawsze mu wychodzi).
Też jestem osobą, która szpinak upcha wszędzie. Jutro będę robić z nim pierogi, już się nie mogę doczekać!
o! Poproszę przepis mostownica777@gmail.com