2

Kurczak ze szpinakiem i makaronem

kurczak ze szpinakiem

Przeżyłam dziś załamanie. Bo kurczak czekał na coś_z_nim_zrobienie, a mój mózg nie chciał nic podpowiedzieć. Z pomocą przyszedł Rafał (obywatel ławki nr 3, drugie siedzenie od lewej patrząc na tablicę – więcej o lokalizacji w przepisie na ciasto na wykład ). Rafał podpatrzył przepis u kolegi i… jest jak znalazł!

Mąż (zazwyczaj nielubiący szpinaku) zjadł z apetytem.

A ja sama byłam w szoku, że szpinak z dodatkiem takich „egzotyków” jak oregano i słodka papryka jest taki super smaczny. Zawsze ze szpinakiem występuje czosnek i masełko…

Przepis jest super super i zielony – może wiosna szybciej przyjdzie…

Składniki (na 2 porcje):

  • 0,5 takiej wielkiej piersi z kurczaka, co ma mostek w środku :P (standardowe zdanie składnikowe dla potraw z kurczakiem)
  • Ok. 250 g mrożonego szpinaku (ale bez dodatków śmietanowych!) np. w tzw. „brykietach”
  • 50 g serka topionego śmietankowego/kremowego (lub jak to mówi Rafał: kiełbaski serkowej)
  • Mleko – objętość zależy od tego, jak dużo wody odparuje z mrożonego szpinaku i jak bardzo ciapkowate jedzenie chcecie uzyskać
  • Pieprz, sól,  oregano, papryka słodka, (oraz zioła prowansalskie i przyprawa do grilla ziołowa prymatu jeśli używać wszystkich przypraw, które proponował Rafał)
  • Troszkę oleju do smażenia
  • Makaron dla dwóch osób (ja używałam świderki, Rafał mówi penne)

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • Patelnia i coś do mieszania, pokrywka
  • Garnek na makaron

Przygotowanie:

  1. Pierś umyć, pokroić w paseczki/kawałeczki, wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym olejem, smażyć aż będzie pięknie rumiane. Można troszkę posolić i popieprzyć.
  2. Gdy mięsko się zrumieni można dodać brykiety szpinaku szpinaku; dolać trochę mleka, przyrządzać na małym ogniu!!
  3. Gdy szpinak się rozmrozi dodać serek topiony, mieszać żeby się rozpuścił.
  4. Doprawić solą, pieprzem, oregano (mało!), słodką papryką (dość dużo) i ziołami prowansalskimi (ja robiłam bez) i przyprawą do grilla ziołową (ja robiłam bez).
  5. Jeśli na patelni szpinakowej robi się za sucho, to podlać troszkę mleka. Dobrze po każdym rozcieńczeniu sprawdzić smak, ja doprawiałam chyba z 3 razy.
  6. Ugotować makaron. Ale nie na samym końcu, tylko w odpowiednim momencie :)

Jeszcze kilka zdań:

  • Dla fanatyków sera żółtego (np. mój mąż) – gotową potrawę posypać można startym żółtym serem.
  • Makaron – tak stwierdzam, że chyba lepszy byłby drobniejszy, ale i tak było pysznie.
  • To jest okropnie fantastycznie smaczne!!
  • I jest to dobry sposób na polubienie szpinaku.

[80/777]

2 komentarze(-y) do Kurczak ze szpinakiem i makaronem

  • mira  pisze:

    Tak kurczak i szpinak z pewnością jest tym:),
    co w połączeniu obiad każdy czyni ucztą dla podniebienia:D

  • Tarta ze szpinakiem i fetą  pisze:

    […] w kopertach, były na pizzy, sam szpinak wylądował na plackach ziemniaczanych, dopasował się do kurczaka i wskoczył do naleśników. Tym razem jednak podstawą był szpinak i ricotta, a feta? Na fetę […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>