2

Tarta ze szpinakiem i fetą

tarta ze szpinakiem

Szpinak i feta. Dwa składniki, które upcham i położę na wszystkim :P Były już w cieście francuskim zamknięte w kopertach, były na pizzy, sam szpinak wylądował na plackach ziemniaczanych, dopasował się do kurczaka i wskoczył do naleśników. Tym razem jednak podstawą był szpinak i ricotta, a feta? Na fetę ostatecznie też się skusiłam :D Przedstawiam zatem rzecz pyszną: tarta ze szpinakiem i fetą!

Och jak było smacznie! Wszyscy, którzy uwielbiają tarty (ciasto wyszło mi wyjątkowo smaczne) i szpinak i fetę – zapraszam do kuchni :)

Nadużyłam nieco „i”…

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • Niecałe 0,5 szklanki wody

Składniki pozostałe:

  • 9 brykietów szpinaku (12 byłoby jeszcze lepiej, ja nie miałam więcej)
  • 100 g ricotty
  • 1 niewielka cebula
  • 100 g sera feta
  • czosnek – ile kto lubi, ale dwa średnie ząbki to podstawa
  • sól, pieprz
  • troszkę mleka

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Patelnia i drewniana łyżka
  • Deska
  • Łyżka
  • Praska do czosnku

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie zazwyczaj siedzi ok. 90 min.
  3. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
  4. Przygotować „pokrycie” tarty: Szpinak wrzucić na patelnię, podsmażać aż się rozmrozi. Następnie dodać poszatkowaną cebulę, potem ricottę, sól, pieprz, dolać nieco mleka – jeśli jest strasznie sucho. Na koniec pokrojoną byle jak fetę (rozciapka się przy mieszaniu) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć mieszaninę szpinakowo-serową.
  6. Piec jeszcze ok. 15-20 min w temp. 180-190°C
  7. I u nas jak zwykle tarcie towarzyszył sos czosnkowy (śmietana, majonez, sól, pieprz, czosnek – robi mąż, w proporcjach „na oko” i zawsze mu wychodzi).

tarta ze szpinakiem i fetą[186/777]

2 komentarze(-y) do Tarta ze szpinakiem i fetą

  • Agata  pisze:

    Też jestem osobą, która szpinak upcha wszędzie. Jutro będę robić z nim pierogi, już się nie mogę doczekać!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>