Zielone ciasto, ciasto shrek, ciasto z „kubusiem” – jak zwał tak zwał. Jest bajecznie zielone, ładne i pyszne i wszyscy chcą przepis
Zielone ciasto w wersji dla leniwych i dla tych co nie mają piekarnika – bez pieczenia, na gotowych biszkoptach
Składniki (tortownica 24-26 cm):
- 200 g długich biszkoptów
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 l zielonego soku przecierowego (typu kubusiowego)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 galaretki dopasowane kolorem do soku (użyłam agrestowych)
- 200 g margaryny (użyłam Kasi)
- 400-500 ml śmietanki 30%
- 2 zagęstniki do śmietanki (każdy na 200-250 ml)
- 1 cukier wanilinowy lub 3 łyżeczki waniliowego
- 4 łyżki płatków migdałów
- kilka kropel soku z cytryny
Potrzebny sprzęt:
- rondelek na herbatę
- tortownica 24-26 cm
- garnek na gotowanie budyniu
- miska na śmietanę
- mikser
- 2 łyżki
- nieduża patelnia i łopatka do mieszania płatków
Przygotowanie:
- Zaparzyć bardzo mocną herbatę w rondelu, żeby biszkopty zmieściły się w nim na długość. W zimnej już esencji namaczać biszkopty i wyłożyć nimi szczelnie dno tortownicy. Biszkopty szybko zanurzyć i OD RAZU wyciągać z herbaty!
- Na soku ugotować budyń, pół szklanki soku odlać na rozmieszanie proszku budyniowego. Nie dodawać cukru!
- Do gotującego się budyniu wsypać 2 galaretki W PROSZKU, mieszać i zagotować.
- Zdjąć z ognia i wrzucić 200 g margaryny. Mieszać do rozpuszczenia
- Gotową zieloną masę wylać na biszkopty.
- Gdy zielona warstwa jest już chłodna: ubić śmietankę z dodatkiem zagęstnika oraz cukru waniliowego i rozłożyć równo na cieście.
- Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałów. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Mieszać, mieszać! Przestudzone płatki rozsypać po wierzchu ciasta.
- Całość wstawić do lodówki i niech czeka na gości. U mnie czekało prawie dobę.
Przepis dodaję do akcji:
[252/777]
Tak, tak, jadłam. Bardzo pyszne:) Dziękuję:))
Cała przyjemność po mojej stronie
świetny pomysł, trochę podobne do shreka:)
No tak, ale do shreka jeszcze trochę brakuje
Wygląda bardzo apetycznie i wiosennie!
Czyli wygląda tak jak powinno
[…] Zobacz blog […]