4

Zimowe ciasteczka

ciasteczka zimowe

Już prawie wiosna, a ja wyskakuję z zimowymi ciasteczkami! Bo dziś taki dziwny dzień, kiedy to ostatni raz (oficjalnie) można jeść słodycze! Od jutra post i tak przez 40 strasznych dni…

Zimowe ciasteczka swój początek mają w „Grze o tron”, a dokładniej w książce kucharskiej inspirowanej tą książką. „Uczta lodu i ognia” podaje przepis na ciasteczka zimowe, ale ja nie byłabym sobą, gdybym czegoś w przepisie nie zmieniła. I w sumie zmieniłam dość sporo. Niektóre składniki dodałam, niektóre wyrzuciłam, niektóre zamieniłam. Tak że z wyjściowych ZIMOWYCH CIASTECZEK  została tylko nazwa :)

Mimo wszystkich zmian ciasteczka wyszły pyszne! A po zamknięciu ich w szczelnym słoiku ciasteczkowym możecie je przechowywać nawet 3 tygodnie.

Składniki (chyba 2 blachy mi wyszły):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5-0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ew. roztopiona czekolada do ozdobienia lub polewa czekoladowa

Potrzebny sprzęt:

  • szklanka
  • 2 łyżki
  • 2 łyżeczki
  • miska na ciasto
  • druga mała miska
  • blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Masło wyjąć z lodówki wcześniej, żeby zmiękło.
  2. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, gałkę muszkatołową i cukier, następnie dodać miękkie już masło i zagnieść. Nie spodziewajcie się jednak idealnego ciasta (jak kruche na przykład).
  3. Do niby zagniecionego ciasta dodać wiśnie i skórkę pomarańczową. Zagnieść/wymieszać.
  4. W niedużej misce połączyć żółtka oraz jogurt i całość dodać do ciasta. Zagnieść/wymieszać.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać porcyjki ciasta. Jedno ciasteczko to 1 łyżka lub 1 łyżeczka – w zależności od tego jak duże ciasteczka chcecie. Ciasteczka raczej nie urosną, a jak już – to mało.
  6. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok. 20-25 min do uzyskania pięknego rumianego koloru.
  7. Po upieczeniu zimowe ciasteczka można polać rozpuszczoną (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) czekoladą lub gotową polewą czekoladową.

zimowe ciasteczka

[254/777]

4 komentarze(-y) do Zimowe ciasteczka

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>