0

Muffinki z fetą i papryką

Muffiny z fetą i papryką
Muffinki z fetą i papryką – pierwsze moje nie słodkie muffiny. Zadebiutowały również na urodzinach, w porze kolacji.
Może dzięki nim mój repertuar muffinowy poszerzy się o wersje słone, paprykowe, pikantne, serowe…
Wszystko przede mną.
Zbieram propozycje na składniki muffinek kolacyjno-przystawkowych!
Składniki (wyszło 20 muffinek w foremkach silikonowych):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła (łyżki mierzę przed stopieniem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • mleko – nie wiem, dolewałam na bieżąco, ale nie więcej niż 0,5 szklanki
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 opakowania sera fety
  • sól, pieprz i papryka słodka
  • (Masło – do smarowanie blachy muffinkowej)
  • oliwki do dekoracji, czarne, bo bardziej wyraziste
Potrzebny sprzęt:
  • Rondelek do stopienia masła
  • Mikser
  • większy garnek lub miska do mieszania ciasta
  • Mniejszy garnek lub miska do ubicia piany
  • Szklanka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Deska
  • Nóż
  • Blacha na muffinki albo foremki silikonowe
Przygotowanie:
  1. Roztopić masło w rondelku, odstawić – niech nieco przestygnie.
  2. Paprykę pokroić w drobna kosteczkę.
  3. Fetę pokroić w grubszą kostkę, bo i tak się rozleci przy mieszaniu.
  4. W dużej misce/garnku umieścić: rozpuszczone przestudzone masło, olej, żółtka (białka oddzielić do małej miski) i mleko (ok. 1/4 szklanki) – zamieszać łyżką.
  5. Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając ŁYŻKĄ: mąkę, sól, pieprz, paprykę słodką i proszek do pieczenia.
  6. Jeśli ciasto jest stanowczo za gęsto – dodać mleko, ale pamiętać należy, że na samym końcu dojdzie ubite białko, które konsystencję znacznie rozrzedzi.
  7. Dodać przygotowaną paprykę i fetę.
  8. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie przełożyć do ciasta, dokładnie wymieszać.
  9. Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym. Na wierzchu położyć plasterki oliwek.
  10. Piec, jak zwykle, ok 20-25 min w temp. 180°C w nagrzanym piekarniku
muffiny z fetą i papryką
[153/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>