0

Nalewka orzechowa – część 3

nalewka orzechowa

Ostatnia część przygód z nalewką orzechową. Później to już etap „wypicie”, a raczej „podpijanie” gdy brzuch będzie bolał.

Do tego etapu przystępujemy gdy cukier całkowicie się rozpuścił po tym etapie.

Składniki:

  • to co powstało po etapie 2

Potrzebny sprzęt:

  • Butelka na przelanie nalewki
  • Lejek
  • Kawałek gazy

Nalewka orzechowa

 

Przygotowanie:

  1. Do szyjki butelki wkładamy lejek, do lejka kawałek gazy. Przez takie „sitko” przelewamy naszą nalewkę. Ciecz wyszła mi całkowicie czarna jak smoła.
    Nalewka orzechowa
  2. Tak przefiltrowaną nalewkę orzechową szczelnie zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na ostatni już okres czasu – tym razem na ok. 3 miesiące. Potem nalewka jest już gotowa.

I gdy będzie bolał brzuch – łyżka nalewki i powinno być lepiej na żołądku :)

Nalewka orzechowa

[c.d. 297/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>