Smaczne i łatwe do przygotowania muffinki korzenne z czekoladą, żeby wkręcić się w klimat świąteczny. Śniegu nie ma, jest dość ciepło i pomimo upieczonych pierników i karpia (właściwie dwóch) w zamrażalniku to nie bardzo czuć święta.
Dlatego trochę cynamonu i innych dobroci w muffinach nie zaszkodzi Ach! No i da się przemycić w nich kostkę czekolady
Składniki (ok. 13 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kardamonu
- kostki mlecznej czekolady – tyle kostek ile muffinek (u mnie 13)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
Potrzebny sprzęt:
- 2 miski
- 2 łyżki
- łyżeczka
- szklanka
- blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Czekoladę podzielić na kostki.
- Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda, przyprawy) wsypać do jednej miski, wymieszać.
- Mokre składniki (olej, jajko, mleko) osobno wymieszać w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia.
- Nakładać do foremek/papilotek po łyżce ciasta, potem położyć kostkę czekolady i znowu przykryć łyżką ciasta – w ten sposób foremka powinna zapełnić się do wysokości 2/3.
- Piec ok. 20-25 min w temp. 160-165°C.
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!