Pyszne, pyszne, proste, bardzo kruche ciasteczka migdałowe. Przepis od Mamy, który dostała go X lat temu, i który towarzyszył mi (właściwie to ciasteczka, a nie przepis) całe dzieciństwo. Ciasteczka migdałowe występowały chyba na każdych urodzinach i imieninach
A w tym przypadku ciasteczka mają tą zaletę, że nie rosną, a takie coś było mi potrzebne, żeby moje nowe trochę romantyczne foremki miały sens i wyrazistość kształtu.
Także w tym roku z okazji Dnia Kobiet (jutro – 8 marca) oraz nieco przyspieszonego Dnia Mężczyzny (10 marca) zapraszam na romantyczne ciasteczka migdałowe w kształcie… dwóch głów i serduszek
Składniki (ok 3 blachy ciastek, zależy jak grubo rozwałkowane):
- 250 g masła lub margaryny prosto z lodówki (wymieszałam po połowie tego i tego)
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 125 g migdałów
*nie ma jajek w składzie, o niczym nie zapomniałam
Potrzebny sprzęt:
- Waga
- Miska i/lub stolnica do wyrobienia ciasta
- Noż
- Wałek
- Foremki
- Blachy i papier do pieczenia
- Piekarnik
- ew. kubeczek do sparzenia migdałów i blender lub coś innego do ich rozdrobnienia
Przygotowanie:
- Jeśli migdały są w łupinkach to należy je sparzyć i obrać. Następnie zemleć na dość drobno, ale zdecydowanie grubiej niż mąka. Przydatny jest blender.
- Wszystkie składniki odmierzyć, podziabać nożem można i wyrobić – łatwo się to czyni.
- Ciasto rozwałkować na grubość 4-6 mm i wykrawać ciasteczka. Można też po prostu robić małe kuleczki.
- Piec ok. 10-15 min w zależności od piekarnika w temp 180°C, aż nabiorą delikatnych rumieńców.
- Przechowywać szczelnie zamknięte, ale ostrzegam, że dość szybko znikają.
[326/777]
Brzmi i wygląda apetycznie!