Gdy spadnie śnieg (albo pada dalej wielkimi płatkami), gdy jest mróz i do tego jeszcze mgła, drzewa i dachy białe, chodniki zaśnieżone, trawniki przykryte białym puchem – to wszystko jakoś spowalnia. Jakby czas się zatrzymał, jest ciszej i tajemniczo. Nawet samoloty lecące na Balice wydają inny dźwięk… Też tak macie? Czy to tylko ja mam takie odczucie?
I kiedy jest tak biało i mroźno dobrze jest mieć w domu ciasto drożdżowe. Na przykład taki cynamonowy szarpaniec. Z gorącym mlekiem lub do kawy. Dobry dla dzieci, bo mogą same rwać kawałki – przetestowane na mojej małej siostrzenicy
Składniki na ciasto:
- 0,7-0,8 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/3 dużego kubka wody
- 2/3 dużego kubka mleka
- 8 łyżek cukru
- 3-4 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli – jak zwykle
- cukier i cynamon do posypania rozwałkowanego ciasta
Potrzebny sprzęt:
- Miska do wyrobienia ciasta
- Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
- Duży kubek (ok. 250-300 ml)
- Szklanka
- Blacha – moja o wymiarach 21 cm x 32 cm była nieco za duża, ale niczemu to nie przeszkadzało
- Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
- Wałek
Przygotowanie:
- Roztopić masło.
- Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
- W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 8-10 mm, posypać cynamonem (dużo) i cukrem. Pokroić jak na pierogi – tylko nierówno. Mają być prostokąty, kwadraty, trapezy i trójkąty – chodzi o to, żeby nie było regularnie.
- Pokrojone elementy układać pionowo obok siebie na zakładkę, albo jak „warkocz”. Instrukcja rysunkowa poniżej oraz zdjęcie przed wsadzeniem do piekarnika
- Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane i urośnięte.
Na stół podałam w blasze, w której ciasto się upiekło. Każdy urywał sobie tyle ile chciał
[174/777]
No teraz to ja mogę z taką instrukcją podjąc się pruby wykonania tej pyszności gratuluję przepisu
Dziękuje trzymam kciuki!
pycha! lubię takie odrywańce a cynamon -mniam! Twój przepis na pewno zrobię tylko aż się boję żebym go całego nie zjadła:)
Zjeść całego i zrobić nowego