4

Cynamonowy szarpaniec

cynamonowy szarpaniec

Gdy spadnie śnieg (albo pada dalej wielkimi płatkami), gdy jest mróz i do tego jeszcze mgła, drzewa i dachy białe, chodniki zaśnieżone, trawniki przykryte białym puchem – to wszystko jakoś spowalnia. Jakby czas się zatrzymał, jest ciszej i tajemniczo. Nawet samoloty lecące na Balice wydają inny dźwięk… Też tak macie? Czy to tylko ja mam takie odczucie?

I kiedy jest tak biało i mroźno dobrze jest mieć w domu ciasto drożdżowe. Na przykład taki cynamonowy szarpaniec. Z gorącym mlekiem lub do kawy. Dobry dla dzieci, bo mogą same rwać kawałki – przetestowane na mojej małej siostrzenicy :)

Składniki na ciasto:

  • 0,7-0,8 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/3 dużego kubka wody
  • 2/3 dużego kubka mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli – jak zwykle
  • cukier i cynamon do posypania rozwałkowanego ciasta

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
  • Duży kubek (ok. 250-300 ml)
  • Szklanka
  • Blacha – moja o wymiarach 21 cm x 32 cm była nieco za duża, ale niczemu to nie przeszkadzało
  • Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
  • Wałek

Przygotowanie:

    1. Roztopić masło.
    2. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
    3. W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
    4. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
    5. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 8-10 mm, posypać cynamonem (dużo) i cukrem. Pokroić jak na pierogi – tylko nierówno. Mają być prostokąty, kwadraty, trapezy i trójkąty – chodzi o to, żeby nie było regularnie.
      ciasto drożdżowe z cynamonem
    6. Pokrojone elementy układać pionowo obok siebie na zakładkę, albo jak „warkocz”. Instrukcja rysunkowa poniżej oraz zdjęcie przed wsadzeniem do piekarnika
      cynamonowy szarpaniec drożdżowy
      cynamonowe drożdżowe
    7. Piec ok. 25-35 min w temp 170°C aż ciasto będzie rumiane i urośnięte.

cynamonowy szarpaniec

Na stół podałam w blasze, w której ciasto się upiekło. Każdy urywał sobie tyle ile chciał :)

[174/777]

4 komentarze(-y) do Cynamonowy szarpaniec

  • mira  pisze:

    No teraz to ja mogę z taką instrukcją podjąc się pruby wykonania tej pyszności :D gratuluję przepisu :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuje :) trzymam kciuki!

  • wiktorkowa  pisze:

    pycha! lubię takie odrywańce a cynamon -mniam! Twój przepis na pewno zrobię tylko aż się boję żebym go całego nie zjadła:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Zjeść całego i zrobić nowego :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>