7

Cynamonowy wieniec drożdżowy

cynamonowy wieniec drożdżowy

Przepis jubileuszowy! z numerkiem 200 :D tylko czemu pogoda nie chce świętować? pada, momentami leje i jest pochmurno,szaro i dołująco, ratuję się kawą. Humorzasty Kraków.

Stwierdziłam, że cynamonowy wieniec drożdżowy prezentuje się na tyle ładnie i apetycznie, że wart jest tego, by zrobić go numerem 200 :)

Zachęcam do plecenia – jest naprawdę (mam nadzieje, że to faktycznie pisze się razem) proste i efektowne.

Składniki na ciasto:

  • 0,7-0,8 kg mąki pszennej
  • 40-50 g drożdży – tym razem kupiłam kostkę innej marki niż zwykle i ciasto miało wprost bajeczną konsystencję i było miłe w dotyku :D
  • 1/3 dużego kubka wody
  • 2/3 dużego kubka mleka
  • 10 łyżek cukru – lub więcej, mi wiecznie wychodzi mało słodkie
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli – jak zwykle
  • cukier i cynamon do posypania rozwałkowanego ciasta. Dużo cynamonu!

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
  • Duży kubek (ok. 250-300 ml)
  • Szklanka
  • Blacha – najlepiej jakaś kwadrato-podobna lub prostokątna szeroka
  • Papier do pieczenia
  • Wałek
  • NóżCynamonowy wieniec drożdżowyPrzygotowanie:
  1. Roztopić masło.
  2. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
  3. W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek grubości 6-8 mm, posypać obficie cynamonem i cukrem.
    wieniec cynamonowy
  6. Zwinąć ciasto w dość ciasny rulon.
    wieniec cynamonowy drozdzowy
  7. Po zrolowaniu udało mi się go jeszcze nieco wyciągnąć na długość.
    wieniec cynamonowy z ciasta drozdzowego
  8. Rolkę przeciąć wzdłuż na pół….
    drozdzowy wieniec cynamonowy
  9. …i obie połówki skręcić wokół siebie…
    wieniec cynamonowy
  10. …i taką przeplatankę ułożyć na blasze wyłożonej papierem i uformować okrągły wieniec. Ja sobie uformowałam piękny okrąg na blacie, a potem na blachę nie umiałam przełożyć :P i wyszło troszkę koślawo :P
    wieniec cynamonowy
  11. Piec ok. 25-35 min w temp. 170°C aż wianek będzie rumiany.

Cynamonowy wieniec drożdżowy

[200/777] !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

7 komentarze(-y) do Cynamonowy wieniec drożdżowy

  • Inspirowane smakiem  pisze:

    To jeszcze 577! ;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie, teraz to już z górki :P

  • wiktorkowa  pisze:

    jestem drożdzoholikiem i zastanawiam się poważnie czy nie zrobie tego wieńca jutro:) i dieta znów od pojutrze:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Pojutrze jest zawsze pojutrze :D nie ucieknie :D

  • Kamila  pisze:

    Ale fikuśne zawijaski. Ty to masz fantazje.

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ha! Dzięki bardzo :)

  • Piotr  pisze:

    Wygląda apetycznie.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>