Francuskie poduszki i rożki z jabłkami i migdałami – to chyba najdłuższy tytuł jaki do tej pory wymyśliłam, ale idealnie pasuje do tego, co zrobiłam. Rożki, a może (pie)rożki…
Od kilku dobrych tygodni chciałam zrobić ciasto francuskie z jabłkami i migdałami, chociaż długo o rację bytu walczył jeszcze cynamon. Przegrał Wreszcie idealną okazją na francuskie poduchy okazała się (prawdopodobnie) ostatnia partia jabłek ze wsi oraz przyjazd znajomych z Wrocławia.
Jak pięknie pachniało podczas pieczenia! Pychota!
Składniki (wyszło mi 6 poduszek i 9 rożków/pierożków):
- rolka ciasta francuskiego
- 3 jabłka (antonówki)
- 0,5 gruszki (przypadkiem, bo miałam do dyspozycji właśnie tyle)
- 50 g migdałów
- 3 łyżeczki cukru
- Odrobina soku z cytryny przeciw brązowieniu jabłek
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- (Obieraczek do jabłek)
- Deska
- Naczynie do sparzenia migdałów
- Np. tłuczek do mięsa do potłuczenia migdałów na mniejsze elementy oraz woreczek
- Nieduża miska
- Blacha
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać, włożyć do woreczka i potłuc tłuczkiem na małe części, wsypać do miski.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do migdałów, skropić sokiem z cytryny.
- Jeśli dodajemy też gruszkę (połowę!) to również: umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do jabłek.
- Do składników na nadzienie dodać cukier i wymieszać.
- Ciasto francuskie pokroić w kwadraty (na rożki/pierożki) lub w prostokąty (na poduszki), nałożyć nadzienie i posklejać.
- Piec w temp. 185°C aż ciasteczka będą rumiane (ok. 15-20 min).
[163/777]
[…] dole). Wsi, z której przywoziłam renety i antonówki na szarlotkę, szarlotkę sypaną, tartę, rożki francuskie i […]