Herbatniki kojarzą się raczej z płaskimi prostokątnymi ciasteczkami, jednak te upieczone wczoraj, a spisane dzisiaj raczej odbiegają od takiego skojarzenia. Okrągłe grube super mocno chrupiące herbatniki imbirowe inspirowane herbatnikami z książki kulinarnej z Gry o Tron (inne gro-tronowe ciastka piekłam już daaaawno) nadadzą się w sam raz na słodki prezent na Dzień Babci, a jutro na Dzień Dziadka.
Łatwe do przygotowania, zapachnią cały dom a i cookie jar znowu pełny – chyba że cookie jar przeznaczony jest na prezent.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub trochę cynamonu, kardamonu, przyprawy do grzańca)
- 110 g masła zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki starego świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- ew. jogurt naturalny lub śmietana – 1-2 łyżki gdy ciasto nie da się połączyć
- cukier puder do obtaczania ciasteczek
Potrzebny sprzęt:
- miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- waga (ale bez tez się da)
- 2 łyzeczki
- łyżka
- 2 szklanki
- mikrofala lub rondelek do rozpuszczenia miodu (chyba ze macie płynny miód)
- tarka
- 2 blachy i papier do pieczenia
- piekarnik
Przygotowanie:
- Miód rozpuścić – jeśli skrystalizowany i odstawić.
- Pozostałe składniki (oprócz cukru pudru) umieścić w misce lub na stolnicy, podziabać nożem. Następnie zagnieść w miarę możliwości. Gdy nie ma możliwości – dodać miód i zagnieść. Gdy dalej nie ma możliwości dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.
- Jednolite ciasto formować w kulki – ok 3 cm średnicy, obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blachach, wyłożonych papierem, w dużych odstępach.
- Piec w temp 160°C na rumiano. W przepisie który był dla mnie podstawą było napisane 12-15 min, ja piekłam prawie 30 min!
- Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i studzić na blachach.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zjeść na ciepło.
[325/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!