2

Kompot z rabarbaru

kompot z rabarbaru

Chyba nie ma nic prostszego niż ugotowanie takiego kompotu :) No może zrobienie herbaty jest łatwiejsze. Kompot z rabarbaru – bo o nim mowa :)

Należy: umyć, obrać i pokroić w kawałeczki rabarbar w ilości wypełniającej 2,5-3 szklanki (ten pokrojony rabarbar ma tyle wypełnić :P ). Przesypać do garnka, dodać cukru – ok. 10 łyżeczek, cynamonu 2 łyżeczki, goździków 10 (lub więcej) i zalać to 2-3 litrami wody. Gotować tak długo, aż rabarbar będzie mięciutki, czyli jakieś 30 minut. Gotowe! Dla urozmaicenia smaku można dorzucić ze 2 jabłka.
Tak wyglądają składniki w garnku przed wlaniem wody (nie spodziewałam się „zakręconego” efektu odbijającego się rabarbaru w ściankach garnka :P )

Kompot z rabarbaru

A tak wygląda ugotowany kompot:

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

 

[112/777]

2 komentarze(-y) do Kompot z rabarbaru

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>