4

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

kruche ciasto z krememz czekoladowym

Kruche ciasto z kremem czekoladowym upiekłam na swoje imieniny. Małe, płaskie, niepozorne, ale niesamowicie pyszne! Z intrygującą nutą cytryny.

Ale! Ale! Spokojnie można je potraktować jako mazurek i upiec na Święta Wielkanocne!

Zdjęcia prezentowane tu, w odsłonie wiosennej, mogą przejść do legendy – robione były podczas zaćmienia słońca (20 marca 2015) przy braku ok. 60% słońca :)

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22-24 cm albo niezbyt duża blacha prostokątna):

  • 150 g mąki
  • 75 g masła miękkiego
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • otarta skórka z niecałej cytryny

Składniki na krem czekoladowy:

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany (użyłam 18%, a innym razem 30%)
  • 1 cukier wanilinowy

Potrzebny sprzęt:

  • miska/stolnica do wyrobienia ciasta
  • tarka do otarcia skórki z cytryny
  • folia do zawinięcia ciasta
  • naczynie do rozpuszczenia czekolady (w kąpieli wodnej lub w mikrofali)
  • 2 miski: mała i większa
  • 2-3 łyżki
  • silikonowa łopatka – wygodna do wygarnięcia kremu z miski
  • mikser
  • tortownica średnicy 22 cm (lepiej) lub 24 cm
  • papier do pieczenia lub tłuszcz i mąka do posmarowania blachy

Przygotowanie:

  1. Po pierwsze ciasto: wszystkie na nie składniki umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem i następnie zagnieść ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut
  2. Teraz krem: czekoladę połamać w kostki i rozpuścić – w kąpieli wodnej lub w mikrofali (ja w mikrofali). Odstawić do wystudzenia.
  3. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  4. Do śmietany dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać, dołożyć słodką pianę jajeczną i wszystko razem wymieszać. Krem powinien mieć konsystencję względnie rzadką, umożliwiającą rozsmarowanie go po cieście.
  5. Ciasto rozwałkować, wyciąć kilka gwiazdek lub pasków – do ozdoby wierzchu ciasta, a resztą (czyli większą częścią ciasta) wylepić spód tortownicy i niskie brzegi.
  6. Na ciasto wylać przygotowany krem, wyrównać, poukładać „wzorki”z ciasta.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170°C ok. 30 minut.

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

 

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

A kiedyś ciasto to było również upieczone na Boże Narodzenie:

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

 

Przepis dodaję do akcji:

[243/777]

 

4 komentarze(-y) do Kruche ciasto z kremem czekoladowym

  • Malwinka  pisze:

    Uwielbiam to ciacho :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      :):)

  • wiktorkowa  pisze:

    pyszność czekoladowa:) prostota w najlepszym wydaniu:)

  • mira  pisze:

    Wszystko je i wygląda obłędnie

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>