Kruche ciasto z kremem czekoladowym upiekłam na swoje imieniny. Małe, płaskie, niepozorne, ale niesamowicie pyszne! Z intrygującą nutą cytryny.
Ale! Ale! Spokojnie można je potraktować jako mazurek i upiec na Święta Wielkanocne!
Zdjęcia prezentowane tu, w odsłonie wiosennej, mogą przejść do legendy – robione były podczas zaćmienia słońca (20 marca 2015) przy braku ok. 60% słońca
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22-24 cm albo niezbyt duża blacha prostokątna):
- 150 g mąki
- 75 g masła miękkiego
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- otarta skórka z niecałej cytryny
Składniki na krem czekoladowy:
- 75 g czekolady mlecznej
- 75 g czekolady gorzkiej
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 50 ml śmietany (użyłam 18%, a innym razem 30%)
- 1 cukier wanilinowy
Potrzebny sprzęt:
- miska/stolnica do wyrobienia ciasta
- tarka do otarcia skórki z cytryny
- folia do zawinięcia ciasta
- naczynie do rozpuszczenia czekolady (w kąpieli wodnej lub w mikrofali)
- 2 miski: mała i większa
- 2-3 łyżki
- silikonowa łopatka – wygodna do wygarnięcia kremu z miski
- mikser
- tortownica średnicy 22 cm (lepiej) lub 24 cm
- papier do pieczenia lub tłuszcz i mąka do posmarowania blachy
Przygotowanie:
- Po pierwsze ciasto: wszystkie na nie składniki umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem i następnie zagnieść ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut
- Teraz krem: czekoladę połamać w kostki i rozpuścić – w kąpieli wodnej lub w mikrofali (ja w mikrofali). Odstawić do wystudzenia.
- Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do śmietany dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać, dołożyć słodką pianę jajeczną i wszystko razem wymieszać. Krem powinien mieć konsystencję względnie rzadką, umożliwiającą rozsmarowanie go po cieście.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć kilka gwiazdek lub pasków – do ozdoby wierzchu ciasta, a resztą (czyli większą częścią ciasta) wylepić spód tortownicy i niskie brzegi.
- Na ciasto wylać przygotowany krem, wyrównać, poukładać „wzorki”z ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170°C ok. 30 minut.
A kiedyś ciasto to było również upieczone na Boże Narodzenie:
Przepis dodaję do akcji:
[243/777]
Uwielbiam to ciacho
:):)
pyszność czekoladowa:) prostota w najlepszym wydaniu:)
Wszystko je i wygląda obłędnie