2

Kurczak z ziołami

sałatka+kurczak w ziołach

Kurczak z ziołami – te tytułowe zioła to może za dużo powiedziane –  w składzie są tylko majeranek i oregano, ale i tak smakuje super. Po środzie – najgorszym dniu na uczelni – chwila relaksu w kuchni to sama przyjemność. Kurczaczka jadłam w towarzystwie sałatki ze smażalni 2 (yyy, oficjalnie to ona do ryby jest :P ), dzięki której mam utarty kawałek palca, ale cóż… smaczne jedzenie wymaga ofiar…

Składniki  (na 2 porcje):

  • 0,5 takiej wielkiej piersi z kurczaka, co ma mostek w środku :P
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • Majeranek, oregano, troszkę pieprzu
  • Masło do smażenia
  • kopiasta łyżeczka mąki

Potrzebny sprzęt:

  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Szklanka
  • Deska
  • Patelnia i coś do mieszania

Przygotowanie:

  1. Pierś umyć, pokroić w paseczki/kawałeczki, wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym masłem, smażyć.
  2. Gdy mięsko jest już ładnie rumiane to na patelnie wlać wodę z rozpuszczoną kostką rosołową i mąką (może być nawet troszkę więcej niż szklanka – ale to wg własnych upodobań).
  3. Doprawić majerankiem, oregano i pieprzem.
  4. Pogotować na wolnym ogniu kilka minut, można bez przykrycia. Powinno troszkę zgęstnieć.
  5. I jeść.

Kurczak z ziołami

Uwaga:

Oczywiście potrzebne uszczelniacze typu ryż, makaron, frytki, ziemniaki, puree, duffinki czy to tam chcecie będą pasowały. Ja użyłam kromki chleba  mojego wyrobu (przepis tu), żeby czymś zjeść sosik.

[43/777]

2 komentarze(-y) do Kurczak z ziołami

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>