Praktycznie wszystko co wyczyniam w kuchni wynika z „od kilku dni/tygodni chodzi za mną COŚ”. Tak jest i tym razem. Muffinki z jabłkami to nawet kwestia „chcenia od miesięcy”!
No ale wreszcie są!
Oczywiście nie obyło się bez przeszkód. Gdy przyszło do robienia zdjęć – okazało się, że 3 komplety akumulatorków do aparatu… padły! Nawet 2 telefony komórkowe padły! Ale przecież nie ma przeszkód nie do pokonania
Składniki (na standardową blachę muffinkową z 12 dziurami):
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki owsianki
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek cukru (zależy jak słodko chcecie)
- 0,5 torebki cukru wanilinowego
- 1 łyżka miodu
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 3 jabłka średniej wielkości
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
Potrzebny sprzęt:
- Garnek lub miska do mieszania ciasta
- Miseczka lub garnek do ubicia piany z białek
- Mikser
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blacha na muffinki lub silikonowe foremki
- Tarka o grubych oczkach
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik na 195°C.
- Do miski włożyć i wymieszać ŁYŻKĄ: żółtka – oddzielone od białka, mąkę, owsiankę, miód, proszek do pieczenia, olej, cynamon i imbir
- Oddzielone białka z dodatkiem szczypty soli ubić w osobnym naczyniu na pianę, a następnie po koniec ubijania dodać cukier i dokładnie wymiksować. Następnie całość dodawać stopniowo do gęstej brei z punktu 1 i delikatnie mieszać ŁYŻKĄ.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki (skórkę zjeść) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączone starte jabłka – bo na pewno sok się wydzieli – dodać do ciasta i wymieszać.
- Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym
- Piec ok. 20-25 min w temp 195°C
A w kuchni i przyległych pomieszczeniach będzie smakowicie pachnieć…
[133/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!