Wydaje mi się, że wszyscy mówią „nuggetsy”, a to przecież nie dość że angielska liczba mnoga to jeszcze polska też… ale tak bywa, jak się nazwę obcą spolszcza.
Były to moje pierwsze nuggets(y) w życiu, więc prezentuję wersję panierkową najprostszą chyba, czyli bułkę tartą, ale na pewno pojawi się kiedyś coś innego.
Prezentowane tu nuggets(y) wystąpiły na talerzu w towarzystwie jakże zdrowych frytek, pysznego sosu czosnkowego oraz sałatki (sałata zielona, rzodkiewka, cebula i śmietana pół na pół z jogurtem, sól i pieprz).
Składniki (na 2 porcje DO SYTA!):
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 jajko
- Sól, pieprz i duuuużo papryki słodkiej (przyprawa)
- Bułka tarta – też dość dużo
- Kilka łyżek mleka
- Olej do smażenia
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Patelnia
- Widelec
- 2 talerze (w tym jeden głęboki)
Przygotowanie:
- Pierś umyć, pokroić w dość duże kawałeczki – takie hmm… chyba każdy wie mniej/więcej jakie duże są nuggets(y).
- Na głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajko, dolać troszkę mleka (dla zwiększenia objętości płynu), dodać sól, pieprz oraz paprykę – żeby się zaczerwieniło.
- Na płaski talerz wysypać bułkę tartą.
- Kawałki kurczaka zamoczyć w jajku z dodatkami (można troszkę potrzymać je tak zanurzone, żeby przeszły papryką – 30 min), następnie obtoczyć w bułkę, potem znowu do jajka (ale już na moment) i znowu do bułki.
- Podwójnie obtoczone kurczaczki smażyć na głębokim oleju – żeby się do połowy zanurzały. Jak zanurzona część osiągnie piękny kolorek, to odwrócić i pilnować koloru drugiej strony.
- Smacznego i pełnych brzuszków
[127/777]
Tak nuggets(y) pyszna sprawa, jak znajdę przepis na inną panierkę, bo posiadam inny to też podam. Choć sądzę że w każdej postaci są pyszne
[…] Tu po raz kolejny mam wątpliwości jak te “pancakes” pisać. W końcu to liczba mnoga, a znowu w języku polskim dodajemy jeszcze “y”. Już o tym pisałam przy nuggetsach. […]