Sałatka teścia – podróbka, ale okazało się, że całkiem niezła
Teść mój, który wstaje o nienaturalnie wczesnych porach, robi przepyszną sałatkę z porem kiedy cała rodzina jeszcze śpi. Nie dziwne więc, że nikt nie zna dokładnej receptury.
Dlatego przy pewnej kolacji podręczyłam go pytaniami i udało mi się poznać składniki, niestety bez dokładnych proporcji Poniżej prezentuję moją wizję proporcji.
Natomiast sałatka teściowej to na szczęście nie tajemnica – wystarczy tylko jedno kliknięcie W TO MIEJSCE
Obie sałatki idealne do kanapek z wędlinką lub do mięsnego obiadu.
Składniki:
- 2 pory (nieduże)
- 2 jajka (duże)
- 100-150 g sera żółtego (ja użyłam goudy)
- 300-350 ml śmietany (12%)
- 2 łyżeczki musztardy (dodałam rosyjską)
- sól i pieprz
Potrzebny sprzęt:
- miska
- łyżka
- sitko
- łyżeczka
- nóż
- deska
- garnek
- tarka o małych oczkach
Przygotowanie:
- Pora umyć, troszkę osuszyć i pokroić w drobne paseczki (części najbardziej zielone nie są zalecane w tej sałatce – ja ok 10 cm zielonego odrzucałam). Każdą pokrojoną porcję (u mnie to jeden/dwa liście)przekładać na sitko i posypać solą. Tak pokrojonego i posolonego pora zostawić na 1 godzinę
- Ugotować jajka na twardo
- Utrzeć ser na tarce o małych oczkach
- Po godzinie: por przelać wodą – żeby usunąć trochę soli, odcisnąć ręką nadmiar wody i przełożyć do miski
- Dodać utarty ser, pokrojone drobniutko jajka (lub też utarte na tarce), śmietanę, musztardę, pieprz
- Wymieszać dokładnie i spróbować, czy przypadkiem sól nie wypłukała się do zera
[76/777]
It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
A ja robię to tylko z białej części pora ( kupować jak najdłuższy porek) i …blanszuje po to aby por stracił swój turgor czyli twardość stałą.
To afrodyzjak. Wiem co mówię. Nie wiem czy dawać tu jajka. Można zrobić na zielono dodając groszek z puszki lub ten ugotowany z ogrodu lub mrożony, tez ugotowany. Te dwa maja lepsze zapachy. Ale bajka jest dodając ugotowany groszek w strąkach, które nie maja tej pergaminowej wyściółki (są takie). To super surówka. Chwale ja za skutek.