5

Surówka z selerem (na tarkę z dużymi oczkami!)

surówka z selerem

Surówka z selerem podpatrzona na urodzinach przyjaciółki mojej mamy. Przy przygotowywaniu trzeba pamiętać o prostej sprawie: aby składniki ucierać na tarce z dużymi oczkami (zwłaszcza jabłka), bo jak się tak nie zrobi, to będzie tak, jak jest na zdjęciu obok – twór pt. „ciapatość”; Na szczęście smak ten sam :P

Składniki: duży seler, 2 średniej wielkości marchewki (lub 1 duża), 1 duże jabłko, sól, pieprz, cukier i odrobina jogurtu naturalnego i/lub śmietany.

Pasuje do pieczonych udek z kurczaka (tak było u pani Krysi) lub schabowych (tak było dziś u mnie).

[81/777]

5 komentarze(-y) do Surówka z selerem (na tarkę z dużymi oczkami!)

  • mira  pisze:

    Jak najbardziej jestem za,
    nie wiem czy moja Babcia nie dodaje do niej (podobnej)
    odrobiny soku z cytryny :) jakby nie patrzeć marchew i jabłko
    mają słodki smak :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      No tak, celna uwaga. Przynajmniej jabłko nie zbrązowieje :)

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] Podane z surówką z selerem – wreszcie utartej na odpowiedniej tarce […]

  • Henryk  pisze:

    Ja nie daję żadnej marchewki. Jest tylko seler starty na bardzo drobnej tarce i jabłko (winne) starte na wiórki. Kapkę soli i cukru do smaku oraz jogurt. Jesz i pachnie w ustach ananasem. Uwierzcie.

  • Kurczak z pieczarami | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] z surówką z selerem – wreszcie utartej na odpowiedniej tarce Zdjęcie prawidłowo wykonanej surówki znajduje się na samym końcu tego […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>