Surówka z selerem podpatrzona na urodzinach przyjaciółki mojej mamy. Przy przygotowywaniu trzeba pamiętać o prostej sprawie: aby składniki ucierać na tarce z dużymi oczkami (zwłaszcza jabłka), bo jak się tak nie zrobi, to będzie tak, jak jest na zdjęciu obok – twór pt. „ciapatość”; Na szczęście smak ten sam
Składniki: duży seler, 2 średniej wielkości marchewki (lub 1 duża), 1 duże jabłko, sól, pieprz, cukier i odrobina jogurtu naturalnego i/lub śmietany.
Pasuje do pieczonych udek z kurczaka (tak było u pani Krysi) lub schabowych (tak było dziś u mnie).
[81/777]
Jak najbardziej jestem za,
nie wiem czy moja Babcia nie dodaje do niej (podobnej)
odrobiny soku z cytryny jakby nie patrzeć marchew i jabłko
mają słodki smak
No tak, celna uwaga. Przynajmniej jabłko nie zbrązowieje
[…] Podane z surówką z selerem – wreszcie utartej na odpowiedniej tarce […]
Ja nie daję żadnej marchewki. Jest tylko seler starty na bardzo drobnej tarce i jabłko (winne) starte na wiórki. Kapkę soli i cukru do smaku oraz jogurt. Jesz i pachnie w ustach ananasem. Uwierzcie.
[…] z surówką z selerem – wreszcie utartej na odpowiedniej tarce Zdjęcie prawidłowo wykonanej surówki znajduje się na samym końcu tego […]