0

Tort miodowy z ananasem

tort miodowy

To już czwarty tort mostowy, czyli tort z okazji Dnia Mostowca (i Mostownicy) który obchodzony jest 18 maja.

Tort miodowy tym razem został jak zwykle wykonany przez dwie Mostownice – Matkę i Córkę, nocną porą, kiedy to ledwo trzymały w rękach mikser i inne słoiki z miodem, bo cały dzień i jeszcze dwa wcześniejsze walczyły z grabiami, łopatą i walcem by stworzyć nowy kawałek trawnika (jedyne 700 m2).

Sam tort, który to jest bohaterem tego wpisu wyszedł nieprzesłodzony – masa niesłodka niweluje słodycz ciasta. Spody/ciasto jak to miodownik nieco ciężkie. Ale! Ale! Skoro Zięć Matki, czyli Mąż Córki prosił o dokładkę to musi być dobrze! Bo miłośnikiem tortów to On nie jest.

Oczywiście wszystkim Mostownicom i Mostowcom życzę wszystkiego co najlepsze :)

Składniki na spód (na tortownicę średnicy 20 cm i 3 warstwy ciastka lub na tortownicę średnicy 24 cm i 2 warstwy ciasta):

  • 200 g mąki
  • 200 g miodu (użyty rzepakowy)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła, taka porządna łyżka

Składniki na nadzienie:

  • ok. 550 ml śmietany 30%
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • 1,5 puszki ananasa, najlepiej w plastrach

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • Szklanka
  • Naczynie na rozpuszczenie masła (+ np. mikrofala)
  • Sitko do mąki
  • Łopatka do mieszania ciasta
  • Mikser
  • Tortownica średnicy 20 cm lub 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Duży nóż
  • Patera na tort
  • Blender albo coś czym się zrobi papkę z ananasa
  • Szpryca do wyciskania gwiazdek śmietanowych

Tort miodowy z ananasem

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka z miodem porządnie zmiksować.
  3. Masło rozpuścić (ja w mikrofali) i NIEciepłe dodać do powyższego. Zmiksować.
  4. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać już delikatnie łopatką. Na koniec też delikatnie domieszać pianę z białek.
  5. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-35 min (do suchego patyczka, dźgałam od 30-tej minuty) w temp. 175-180°C.
  6. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na krążki. Jak pisałam w składnikach: jak była mniejsza tortownica to na 3 krążki, jak większa – na 2.
  7. Śmietanę ubić razem z zagęstnikiem.
  8. Ananasy odsączyć i (zostawić 7 krążków na zdobienie wierzchu) zmiksować na purée.
  9. Na dolny krążek ciasta nałożyć warstewkę śmietany (śmietanę tak podzielić żeby wystarczyła na: 4 warstwy do wewnątrz+wierzch+boki lub 2 warstwy wewnętrzne+wierzch+boki – w zależności od ilości krążków ciasta).
  10. Na śmietanę ze 2-3 łyżki purée z ananasa, a na to znowu śmietanę.
  11. Na wyższą śmietanę krążek ciasta.
  12. Jak mamy trzeci krążek – to powtórzyć kroki 9-11.
  13. Po wierzchu (czyli po ostatnim dostępnym krążku ciasta) rozsmarować śmietanę (nie całą!), po bokach tortu również. Wyrównać.
  14. Ułożyć na śmietanie pozostawione do ozdabiania krążki ananasa.
  15. Pomiędzy krążkami i w ich środkach powyciskać klekso-gwiazdki śmietanowe.
  16. Tort do czasu zjedzenia przechowywać w lodówce. Całe „nadziewanie” najlepiej zrobić 2 godziny przed podaniem.

Tort miodowy z ananasem

 

Tort miodowy z ananasem

Dla przypomnienia torty z poprzednich lat:

[320/777]

Przepis dodaję do akcji:

Wiosenne słodkości 2016

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>