Podrasowane muffinki piernikowe, bo moja maniakalność muffinkowa osiąga powoli szczyty…
Zapach przyprawy do piernika jeszcze bardziej wzmaga maniakalność.
Dobre powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady (dzieła męża! Przepisu nie znam ) ułatwiają maniakalność.
A impreza „kakaoke + film” maniakalność usprawiedliwia
Ktoś prosił o przepis – to proszę bardzo i smacznego.
Składniki:
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki owsianki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-6 łyżeczek przyprawy do piernika
- 3-4 łyżeczki kakao ciemnego do wypieków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżeczek powideł śliwkowych (u mnie: z dodatkiem czekolady)
- 1 jajko
- 15 łyżek oleju
- Mleko – nie wiem ile, bo dolewałam bez miary, ale na pewno powyżej 0,5 szklanki
- 0,5 torebki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki cukru zwykłego
- Szczypta soli – do bicia białek
Potrzebny sprzęt:
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Miska większa – do mieszania ciasta
- Miska mała – do ubicia piany z białek
- Mikser
- Blacha na muffinki lub silikonowe foremki
Przygotowanie:
- Do dużej miski: żółtko (białko oddzielić do małej miski), trochę mleka i olej – zamieszać łyżką.
- Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając ŁYŻKĄ: mąkę, owsiankę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia (w miarę postępującej gęstości dolewać mleka), a na koniec dodać powidła.
- Ubić pianę z białka z dodatkiem soli, po ubiciu na sztywno domiksować cukier (wszystkie gatunki). Całość delikatnie przełożyć do ciasta i dokładnie wymieszać.
- Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym.
- Piec ok. 20-25 min w temp 180°C
[139/777]
Czyżbyś w święta zamierzała pobić swój rekord w ilości zrobionych muffinek na jedno wydarzenie?
Chyba tymczasowo z rekordami się wstrzymam. Dopiero tydzień temu zeszła mi skóra z ręki po muffinkowym stygmacie