0

Muffinki z lawendą i białą czekoladą

muffinki z lawenda

Do czego można jeszcze wpakować lawendę żeby było smaczne i jadalne? Tym razem padło na muffinki z lawendą ze znacznym dodatkiem białej czekolady. Lawenda bujnie kwitnie, czekolady białej ostatnio jakoś dużo nakupiłam i… tak jakoś wyszło.

Przestrzegam jednak przed ilością dodawanej lawendy – jest tak intensywna, że bardzo łatwo przesadzić.

I tym oto przepisem dobrnęłam do przepisu o okrągłym numerze 300 :)

Składniki (ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • łyżka świeżych kwiatków lawendy (albo 1,5 suszonej)
  • tabliczka białej czekolady

Potrzebny sprzęt:

  • Miska większa
  • Miska mniejsza
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Deska
  • Foremki na muffiny
  • Blacha
  • Piekarnik

Muffinki z lawenda

Przygotowanie:

  1. Lawendę opłukać, osuszyć, podzielić na pojedyncze „kwiatki”.
  2. Czekoladę pokroić w kawałeczki.
  3. Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) połączyć w jednej misce.
  4. Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
  5. Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać lawendę oraz czekoladę. Wymieszać.
  6. Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.

Muffinki z lawenda

Przepis dodaję do akcji:
Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieciPiknik

[300/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>