4

Ciasteczka serowe z jabłkami

ciasteczka serowe z jablkami

Super proste, względnie szybkie do zrobienia, super smaczne ciasteczka serowe z jabłkami. Właściwie to ciasteczka z ciasta twarogowego. Może sezon nie jest zbyt jabłkowy, ale… nie samymi jagodami i truskawkami żyje człowiek :P

Prezentowane tu ciasteczka pieczone były porą wieczorno-nocną (po godzinie 23, Mama mi pomagała) po bardzo pracowitym dniu. Z czego płynie wniosek – że każdy może je zrobić obojętnie kiedy, wyjdą zawsze :)

Składniki:

  • 1 kostka sera białego (250 g)
  • 250 g mąki
  • 250 g trochę rozmiękłej margaryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka, zależy jakie duże
  • cukier puder – może być, nie musi

Potrzebny sprzęt:

  • Miska/stolnica do wyrobienia ciasta
  • Nóż
  • Łyżeczka
  • Wałek
  • Blacha do pieczenia (wygodnie mieć dwie)
  • Papier do pieczenia
  • Ew. obieraczka do owoców
  • Szklanka o średnicy 6-7 cm (po nutelli jest idealna)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce (na stolnicy), posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i ciąć w pionie : na pół, na pół, na pół… itd. aż w najgrubszym miejscu będą grube na 7-10 mm. Z każdej cząstki wybrać fragmenty gniazda nasiennego.
  3. Gotowe ciasto dzielić na części (3-4 części) i wałkować dość cienko – ok. 3-4 mm grubości. Szklanką wycinać kółka. Nakładać po cząstce jabłka (szerszą stroną do zewnątrz ciasteczka) i przykryć drugą połową kółka (jak na obrazku poniżej). Lekko docisnąć, nie zaklejać jak pieroga.
    Ciasteczka serowe z jabłkami
  4. Piec ok. 20 min w temp. 180-185°C aż ciasteczka będą miały ładny rumiany kolor.
  5. Po przestygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Przepis dodaję do akcji:
W drodze na wakacje Lato w pełni!
[261/777]

4 komentarze(-y) do Ciasteczka serowe z jabłkami

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>