Super proste, względnie szybkie do zrobienia, super smaczne ciasteczka serowe z jabłkami. Właściwie to ciasteczka z ciasta twarogowego. Może sezon nie jest zbyt jabłkowy, ale… nie samymi jagodami i truskawkami żyje człowiek
Prezentowane tu ciasteczka pieczone były porą wieczorno-nocną (po godzinie 23, Mama mi pomagała) po bardzo pracowitym dniu. Z czego płynie wniosek – że każdy może je zrobić obojętnie kiedy, wyjdą zawsze
Składniki:
- 1 kostka sera białego (250 g)
- 250 g mąki
- 250 g trochę rozmiękłej margaryny
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka, zależy jakie duże
- cukier puder – może być, nie musi
Potrzebny sprzęt:
- Miska/stolnica do wyrobienia ciasta
- Nóż
- Łyżeczka
- Wałek
- Blacha do pieczenia (wygodnie mieć dwie)
- Papier do pieczenia
- Ew. obieraczka do owoców
- Szklanka o średnicy 6-7 cm (po nutelli jest idealna)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce (na stolnicy), posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i ciąć w pionie : na pół, na pół, na pół… itd. aż w najgrubszym miejscu będą grube na 7-10 mm. Z każdej cząstki wybrać fragmenty gniazda nasiennego.
- Gotowe ciasto dzielić na części (3-4 części) i wałkować dość cienko – ok. 3-4 mm grubości. Szklanką wycinać kółka. Nakładać po cząstce jabłka (szerszą stroną do zewnątrz ciasteczka) i przykryć drugą połową kółka (jak na obrazku poniżej). Lekko docisnąć, nie zaklejać jak pieroga.
- Piec ok. 20 min w temp. 180-185°C aż ciasteczka będą miały ładny rumiany kolor.
- Po przestygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.
[…] Zobacz blog […]
Mmm wygląda smakowicie, pewnie bym oprószyła jabłka cynamonem:D
Też przez chwilę o tym myślałam. Może następnym razem pocynamonię
bardzo fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować