Smaczne ciasteczka z czekoladą i płatkami owsianymi – zauroczyły mnie na blogu cooking & goodlooking, więc musiałam je zrobić Mam nadzieję, że Dziewczyny się nie mają nic przeciwko podbieraniu przepisów…
Super smaczne, mocno czekoladowe, z akcentem zdrowotnym (płatki owsiane), prosto się je robi – to czego chcieć więcej?
Polecam! I uwaga! Szybko znikają. Według mnie gorące są najlepsze.
Składniki (wychodzą 2 duże blachy ciasteczek):
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 140 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao do wypieków
- 190 g płatków owsianych
- 125 g czekolady (z tego 1/3 mlecznej i 2/3 gorzkiej)
Potrzebny sprzęt:
- Miska na miksowanie ciasta
- Mikser
- Łyżeczka
- Deska
- Nóż
- Miska na mieszanie składników w proszku
- 2 duże blachy (wrzuci się na raz do piekarnika)
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki żeby zmiękło.
- Czekoladę pokroić dość drobno, ale też nie za drobno.
- Miękkie już masło wraz z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajko i dalej miksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Wszystko wymieszane dodawać stopniowo do ciasta i miksować. Na koniec będzie gęsto.
- Potem dodawać płatki owsiane, mieszać łyżką (jeśli dla Waszego miksera jest już za gęsto).
- Na koniec dorzucić przygotowaną czekoladę. Wymieszać.
- Palcami (oprószonymi mąką, bo ciasto się klei) formować kulki z ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem. Miedzy ciasteczkami zostawiać odstępy, bo się nieco rozpłaszczą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piec 15 min (w oryginalnym przepisie było 10 min, ja piekłam dłużej). Wyjąć z piekarnika, wystudzić i jeść. Albo nie studzić i jeść. Gorące chyba nawet lepsze
[…] Zobacz blog […]
[…] na temat ciasteczek z płatkami owsianymi z czekoladą, czyli ciasteczka z płatkami owsianymi i BIAŁĄ czekoladą. Dodatkowo jeszcze żurawina, imbir i […]