Wiem, wiem, wiem… dynia, halloween, i te sprawy… to już nieco dawno temu było… ale ja nie mam internetu! Czasem gdzieś podkradnę. I dziś mam właśnie trochę, to po ponad 2 miesiącach bez blogowania i internetu dodaję trochę przeterminowane tematycznie ciasto – ale nie do końca, bo w nim nuta cynamonu się pojawia: ciasto z dynią i bakaliami.
A skoro cynamonu nuta, to to ciasto i na święta Bożego Narodzenia się nada, albo na grudniowe świąteczne zapachowanie w kuchni
Pozdrawiam Wujka Ryśka – przyznał się, że z moich wstępów przepisowych odczytuje mój nastrój Ciekawe co odczyta dziś…
Składniki (na długą wąską blachę):
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki startej dyni na tarce o dużych oczkach (gdy brak świeżej dyni, zawsze można użyć przesmażonej dyni ze słoiczka)
- 1 niepełna szklana cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- ponad 1 szklanka bakalii (użyłam żurawiny, kandyzowanej suszonej papai, rodzynek i orzechów włoskich)
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Potrzebny sprzęt:
- miska do miksowania
- mikser + szpatułki
- szklanka
- łyżeczka
- łyżka albo inne silikonowe sprytne narzędzie do wygarnięcia ciasta z miski
- długa wąska blacha do pieczenia ciasta
- papier do pieczenia (lub masło/margaryna i mąka do oprószenia blachy)
- piekarnik
Przygotowanie:
- Całe jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszysto, następnie dolewać powoli olej stale miksując. Potem stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą, ciągle miksować. Będzie baaaaardzo gęsto!
- Do wymiksowanego ciasta wmieszać startą na tarce o dużych oczkach dynię i bakalie.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
- Piec ok 50-60 min w temp 180-190 st do suchego patyczka i żeby na wierzchu ciasto ładnie wyglądało.
- Można po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Pyszny musiał być, taki dyniowy keksik
Wygląda cudnie, pyszny musiał być – taki dyniowy keksik
moje smaki:) i wcale nie przeterminowane tematycznie, ja mam jeszcze małą dynię w piwnicy:D podoba mi się połączenie z bakaliami i cynamonem:) pycha!
To może zalegającą dynię wykorzystasz na taki właśnie kekso-placek