7

Czekoladowe muffinki lub cupcakes

muffinki walentynkowe

Walentynki! Wreszcie okazja do użycia foremek muffinkowych w kształcie serduszek. Od Bożego Narodzenia czekały na swój moment.

Sama nie wiem co upiekłam – czy to czekoladowe muffinki czy cupcakes. Cupcakes, bo użyłam masła? Czy muffiny, bo mieszane byle jak i nie ma na wierzchu góry kremu i „wisienki”?

Poniżej przepis na mój czekoladowy sercowy twór z dziurką serduszkową i budyniem. I oczywiście okazało się, że moja foremka do wycinania serduszek jest za duża… zawsze pod górkę :P

Składniki (wyszło mi 7 serduszek, dość dużych) na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej (może być zamiennie gorzka)

Składniki na budyń:

  • budyń waniliowy lub śmietankowy, bananowy byłby dobry
  • 0,3 l mleka – czyli mniej niż na opakowaniu
  • cukier – jeśli budyń tego wymaga

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • łyżka
  • łyżeczka
  • widelec
  • szklanka
  • rondelek lub kubeczek do stopienia masła
  • blacha do pieczenia muffinek lub foremki silikonowe
  • nóż
  • deska
  • na budyń: garnek, szklanka, łyżeczka i drewniana łyżka
  • foremka do wycinania ciasteczek w kształcie serca

Przygotowanie:

  1. Masło stopić, odstawić do przestudzenia
  2. Pokroić czekoladę na kawałeczki – nie całkiem drobne.
  3. Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
  4. Mokre składniki osobno wymieszać w drugiej misce.
  5. Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia (wygodnie widelcem), dodać czekoladę wymieszać. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
  6. Piec ok. 20-25 min w temp. 160°C
  7. Po przestygnięciu ściąć muffinkom(?) „czubki” i wyciąć w nich foremką dziurę serduszkową.
  8. muffinki walentynkowe czekoladowe

  9. Przygotować budyń, w zmniejszonej ilości mleka (0,3 l) i jeszcze gorącym smarować obcięte ciasteczka i przykrywać przedziurawionym „czubkiem”, bo jak budyń zgęstnieje to się robi bardzo nieciekawie. Można też budyniem wypełnić poskładaną muffinkę.

czekoladowe muffiny cupcake na walentynki

muffinki cupcake czekoladowe[193/777]

7 komentarze(-y) do Czekoladowe muffinki lub cupcakes

  • mira  pisze:

    mmm urocze i z pewnością przepyszne :( gratulować inwencji twórczej :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękować, dziękować i nie smucić się tam! Zwłaszcza z powodu smacznych muffinek czy tam cupcakes :P

  • wiktorkowa  pisze:

    gratuluje inwencji twórczej:) nie mam niestety foremek do serduszka wiec pewnie by mi rzeźbienie w mufince nie wyszło:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki :) niebawem wiosna, to wtedy foremka w kształcie kwiatka będzie idealna – może taką masz?

  • wiktorkowa  pisze:

    Tak tak kwiatkową mam:D a nie było mnie dawno bo moja siostra pożyczyła aparat przyjaciółce która pojechała na zimowe wczasy i cieżko się było doprosić o zwrot aparatu. Tak to jest jak się nie ma swojego. A nasze domowe fundusze pochłania budowa domku i tak to się koło zamyka. Ach to życie:]

    • Łucja Łucja  pisze:

      skądś to znam :) ale fajnie, że wróciłaś :)

  • magma  pisze:

    świetnie wyglądają:)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>