Pierwszy mój tegoroczny wypiek z rabarbarem! Miało być ciasto bardziej puchate, ale stwierdziłam, że tarta z rabarbarem jeszcze nigdy u mnie nie gościła, w ogóle dawno żadnej tarty nie robiłam i foremka nieco zapomniana leżała, więc jakoś tak wyszło, że upiekłam tartę, kokosową.
W następnej kolejności zrobię puchate ciasto, albo kompot… obojętnie co, najpierw i tak muszę kupić cynamon
Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2/3 kostki schłodzonego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- Niecałe 0,5 szklanki wody
- 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
Składniki „na farsz”:
- 6 lasek rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 0,75 szklanki wody
Składniki na kruszonkę (proporcje zawsze na oko, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji):
- mąka
- cukier – mniej więcej tyle co mąki
- masło miękkie
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Nóż
- Szklanka
- Forma do pieczenia tarty
- Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Garnek i drewniana łyżka
- Deska
- Łyżka
- Łyżeczka
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, jajka, cukier i cukier wanilinowy, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto ręką. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
- Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie zazwyczaj siedzi ok. 90 min.
- Przygotować sobie kruszonkę – jak już pisałam w składnikach na niej, nigdy nie wiem ile czego, bo zawsze robię na oko. Mieszam miękkie masło z cukrem i mąką. Czasem dosypuję też nieco proszku do pieczenia.
- Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
- Tymczasem: rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki 10-15 mm, wrzucić do garnka, wlać ze 3 łyżki wody – żeby się na początku nie przypaliło. Dodać cynamon i 2 łyżki cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu aż rabarbar puści sok i zmięknie.
- Do podgotowanego rabarbaru wlać budyń rozmieszany w 0,75 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
- Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar ugotowany z budyniem.
- Całość posypać kruszonką.
- Piec jeszcze ok. 25-30 min w temp. 180-190°C, aż kruszonka nabierze pięknego złotego koloru.
Przepis dodaję do akcji rabarbarowych
[215/777]
widzę że dziś same rabarbary:D kruche ciasto wcale nie odjęło jej uroku:) a tarty rabarbarowej jeszcze nie jadłam:)
Dokładnie, dziś wszyscy szaleją! Aż strach pomyśleć co będzie, jak pojawią się prawdziwe truskawki
[…] to połączenie smakowe: kwaskowatość rabarbaru i słodycz truskawek. Tak jak obiecałam przy tarcie, że następnym razem będzie ciasto puszyste – i jest. A kompot z rabarbaru też powstał […]
pyszne!
Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)
A ja się cieszę, że wreszcie udało mi się dołączyć