5

Kokosowa tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem

Pierwszy mój tegoroczny wypiek z rabarbarem! Miało być ciasto bardziej puchate, ale stwierdziłam, że tarta z rabarbarem jeszcze nigdy u mnie nie gościła, w ogóle dawno żadnej tarty nie robiłam i foremka nieco zapomniana leżała, więc jakoś tak wyszło, że upiekłam tartę, kokosową.

W następnej kolejności zrobię puchate ciasto, albo kompot… obojętnie co, najpierw i tak muszę kupić cynamon :P

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Niecałe 0,5 szklanki wody
  • 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

Składniki „na farsz”:

  • 6 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 0,75 szklanki wody

Składniki na kruszonkę (proporcje zawsze na oko, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji):

  • mąka
  • cukier – mniej więcej tyle co mąki
  • masło miękkie

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Garnek i drewniana łyżka
  • Deska
  • Łyżka
  • Łyżeczka

kokosowa tarta z rabarbarem

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, cukier i cukier wanilinowy, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto ręką. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie zazwyczaj siedzi ok. 90 min.
  3. Przygotować sobie kruszonkę – jak już pisałam w składnikach na niej, nigdy nie wiem ile czego, bo zawsze robię na oko. Mieszam miękkie masło z cukrem i mąką. Czasem dosypuję też nieco proszku do pieczenia.
  4. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
  5. Tymczasem: rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki 10-15 mm, wrzucić do garnka, wlać ze 3 łyżki wody – żeby się na początku nie przypaliło. Dodać cynamon i 2 łyżki cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu aż rabarbar puści sok i zmięknie.
  6. Do podgotowanego rabarbaru wlać budyń rozmieszany w 0,75 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
  7. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar ugotowany z budyniem.
  8. Całość posypać kruszonką.
  9. Piec jeszcze ok. 25-30 min w temp. 180-190°C, aż kruszonka nabierze pięknego złotego koloru.

tarta z rabarbarem

Przepis dodaję do akcji rabarbarowych
Akcja rabarbar - IV edycja

[215/777]

5 komentarze(-y) do Kokosowa tarta z rabarbarem

  • wiktorkowa  pisze:

    widzę że dziś same rabarbary:D kruche ciasto wcale nie odjęło jej uroku:) a tarty rabarbarowej jeszcze nie jadłam:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie, dziś wszyscy szaleją! Aż strach pomyśleć co będzie, jak pojawią się prawdziwe truskawki :P

  • Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami  pisze:

    […] to połączenie smakowe: kwaskowatość rabarbaru i słodycz truskawek. Tak jak obiecałam przy tarcie, że następnym razem będzie ciasto puszyste – i jest. A kompot z rabarbaru też powstał […]

  • Olcik z WaniliowejChmurki  pisze:

    pyszne!

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      A ja się cieszę, że wreszcie udało mi się dołączyć :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>