4

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

kruche ciasto z rabarbarem i beza

Nie ma to jak sezon z wypiekami z własnym  rabarbarem! A skoro używam własnego rabarbaru, to musi wyjść coś pysznego :) Ponadto nigdy nie piekłam ciasta, które ma na wierzchu bezę, to połączyłam te dwa debiuty (sezon ze swoim rabarbarem i beza na wierzchu) i wyszło to co wyszło – kruche ciasto z rabarbarem i bezą i jeszcze z dodatkiem jabłek :)

Życzę smacznego!

Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 26 cm):

  • 300 g mąki pełnoziarnistej lub 300 g + 4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 1-2 jabłka
  • cynamon
  • sok z cytryny

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g cukru

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica do zagniecenia ciasta
  • Nóż
  • Waga
  • Ew. obieraczka do warzyw/owoców
  • Tortownica 26 cm
  • Miska na ubicie białek
  • Mikser
  • Piekarnik
  • Garnek do uprażenia rabarbaru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy lub w misce, posiekać na drobniejsze „kawałki”, a następnie energicznie zagnieść ręką. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
  2. Rabarbar obrać z twardszych włókien (jeśli są), umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka/rondla, dolać odrobinę wody, dodać cukier i cynamon i rozprażyć – nie na kompletną ciapkę, ale żeby zmiękł.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę (wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i oprószoną mąką). Wylepić dno oraz brzeg do wysokości 2-3 cm. Ponakłuwać dno widelcem. Wstawić do piekarnika do wstępnego podpieczenia.
    Kruche ciasto z rabarbarem i beza
  4. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną aby nie zbrązowiały.
    Kruche ciasto z rabarbarem i beza
  5. Gdy spód delikatnie się zrumienił – wyjąć z piekarnika. Na nim poukładać przygotowane jabłka… Kruche ciasto z rabarbarem i beza i przykryć rabarbarem. Całość piec ok.20-25 min w  180°C.
  6. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i za każdym razem ubijać na sztywno.
  7. Na ciasto wyłożyć bezę i piec kolejne 5-10 min w 180°C aż beza lekko zbrązowieje.

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Przepis dodaję do akcji „smaczna jesień”, bo jabłka to typowo jesienny owoc, a rabarbar – skoro rośnie w ogrodzie, to chyba również jest jesienny. Natomiast dobra beza nigdy nie jest zła :)
Smaczna Jesień
[269/777]

4 komentarze(-y) do Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>