Nie ma to jak sezon z wypiekami z własnym rabarbarem! A skoro używam własnego rabarbaru, to musi wyjść coś pysznego Ponadto nigdy nie piekłam ciasta, które ma na wierzchu bezę, to połączyłam te dwa debiuty (sezon ze swoim rabarbarem i beza na wierzchu) i wyszło to co wyszło – kruche ciasto z rabarbarem i bezą i jeszcze z dodatkiem jabłek
Życzę smacznego!
Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej lub 300 g + 4 łyżki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 1-2 jabłka
- cynamon
- sok z cytryny
Składniki na bezę:
- 2 białka
- 100 g cukru
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica do zagniecenia ciasta
- Nóż
- Waga
- Ew. obieraczka do warzyw/owoców
- Tortownica 26 cm
- Miska na ubicie białek
- Mikser
- Piekarnik
- Garnek do uprażenia rabarbaru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy lub w misce, posiekać na drobniejsze „kawałki”, a następnie energicznie zagnieść ręką. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Rabarbar obrać z twardszych włókien (jeśli są), umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka/rondla, dolać odrobinę wody, dodać cukier i cynamon i rozprażyć – nie na kompletną ciapkę, ale żeby zmiękł.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę (wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i oprószoną mąką). Wylepić dno oraz brzeg do wysokości 2-3 cm. Ponakłuwać dno widelcem. Wstawić do piekarnika do wstępnego podpieczenia.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną aby nie zbrązowiały.
- Gdy spód delikatnie się zrumienił – wyjąć z piekarnika. Na nim poukładać przygotowane jabłka… i przykryć rabarbarem. Całość piec ok.20-25 min w 180°C.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i za każdym razem ubijać na sztywno.
- Na ciasto wyłożyć bezę i piec kolejne 5-10 min w 180°C aż beza lekko zbrązowieje.
Przepis dodaję do akcji „smaczna jesień”, bo jabłka to typowo jesienny owoc, a rabarbar – skoro rośnie w ogrodzie, to chyba również jest jesienny. Natomiast dobra beza nigdy nie jest zła
[269/777]
[…] Zobacz blog […]
Musi być przepyszne – jutro wieczorem zrobię
Pochwal się potem jak wyszło
Takie najlepsze!