0

Muffinki z rabarbarem i czekoladą

muffinka z rabarabarem i czekoladą
Tak się od wczoraj zastanawiałam jak by smakowały muffinki z rabarbarem i czekoladą. I tak sobie myślałam i się zastanawiałam… ale żeby ostatecznie zbyt długie myślenie i zastanawianie nie zaczęło boleć, to dziś je zrobiłam :D
Pierwsza partia już upieczona, obfotografowana i spróbowana, a druga kończy się piec.
Pychota.
Także: nie myśleć! Piec :D

 

Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • mleko – ok 0,5 szklanki
  • 6 lasek/gałęzi rabarbaru
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • szczypta soli
  • Masło – do smarowanie blachy muffinkowej
Potrzebny sprzęt:
  • Mikser
  • większy garnek lub miska do mieszania ciasta
  • mniejszy garnek lub miska do ubicia piany
  • szklanka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Blacha na muffinki albo foremki silikonowe
Przygotowanie:
  1. Roztopić 3 łyżki masła w rondelku, odstawić – niech nieco przestygnie.
  2. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w małe kawałeczki.
  3. Czekolady pokroić też w kawałeczki. Czekolada gorzka zawsze walczy z krojeniem, na szczęście mleczna nie jest oporna :P
  4. W dużej misce/garnku umieścić: rozpuszczone przestudzone masło, żółtka (białka oddzielić do małej miski) i mleko (1/4 szklanki) – zamieszać łyżką.
  5. Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając ŁYŻKĄ: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  6. Jeśli ciasto jest stanowczo za gęsto – dodać mleko, ale pamiętać należy, że na samym końcu dojdzie ubite białko, które konsystencję znacznie rozrzedzi.
  7. Dodać posiekaną czekoladę oraz pokrojony rabarbar.
  8. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, po ubiciu na sztywno domiksować cukier i cukier puder. Całość delikatnie przełożyć do ciasta i dokładnie wymieszać.
  9. Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym.
  10. Piec, jak zwykle, ok 20-25 min w temp. 170°C w nagrzanym piekarniku
muffinki z rabarbarem i czekoladą
[147/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>