Kurczak z pieczarami to kolejny przepis od Babci (ulubiona potrawa mojego męża z jej repertuaru) i znowu nie wyszło tak samo! Ale smacznie wyszło, jakże mogłoby być inaczej?
Proste, szybkie, mało składników i ślicznie pachnie grzybkami.
Podane z surówką z selerem – wreszcie utartej na odpowiedniej tarce Zdjęcie prawidłowo wykonanej surówki znajduje się na samym końcu tego przepisu.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 7 średnich pieczarek
- ¼ cebuli
- ½ – ¾ szklanki wody
- Przyprawy: papryka słodka, wegeta, pieprz, majeranek
- Masło do smażenia
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Szklanka
- Deska
- Patelnia i coś do mieszania
Przygotowanie:
- Pierś umyć, pokroić w drobne kawałeczki, wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym masłem, smażyć.
- Gdy mięsko zaczyna się rumienić, przegarnąć je na połowę patelni, a drugiej umieścić drobno pocięte pieczarki.
- Od razu dosypać przyprawy, a po 3-4 minutach mięsko i pieczarki połączyć, dodając posiekaną cebulę.
- Dusić pod przykryciem kilka minut, gdy jest za sucho dolewać wody i trochę przyprawić, bo woda „rozcieńcza” nam smak.
- Gotowe.
Uwaga:
Podawać na przykład z odrobiną ryżu, ziemniaków, kaszy i oczywiście w towarzystwie jakieś surówki.
[102/777]
kolejny pomysł na pierś z kurczaka, mniam
ehh, nic dodać nic ująć… no i nawet talerz kolorystycznie dopasowany:):)
Ach… a przydałoby się jeszcze więcej talerzy… Miałam kiedyś upatrzone takie śliczne czerwone, ale wykupili mi jacyś źli ludzie
oj bardzo źli ludzie…:)