Muffinki jesienne, bo składniki prawdziwie jesienne. Jabłka i orzechy włoskie zbieramy teraz, więc trzeba je wykorzystać, a że i jabłka, i orzechy mam tuż za płotem, to … cóż – efekt widać
Super dobre, super smaczne. Polecam
Najwięcej roboty jest przy łuskaniu orzechów, ale jak ktoś kupi wyłuskane, to muffiny przygotuje w kilka minut.
Składniki (ok. 15-16 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 50-60 g orzechów włoskich
- 2 średniej wielkości jabłka – u mnie renety
Potrzebny sprzęt:
- Miska większa
- Miska mniejsza
- Łyżka
- Łyżeczka
- Nóż
- Deska
- Dziadek do orzechów
- Foremki na muffiny
- Blacha
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Orzechy wyłuskać, podzielić na drobne kawałki.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na kosteczki-paseczki.
- Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) połączyć w jednej misce.
- Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać przygotowane orzechy oraz jabłka. Wymieszać.
- Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.
Przepis dodaję do akcji:
[304/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!