0

Muffinki jesienne – z jabłkami i orzechami włoskimi

Muffinki jesienne

Muffinki jesienne, bo składniki prawdziwie jesienne. Jabłka i orzechy włoskie zbieramy teraz, więc trzeba je wykorzystać, a że i jabłka, i orzechy mam tuż za płotem, to … cóż – efekt widać :)

Super dobre, super smaczne. Polecam :)

Najwięcej roboty jest przy łuskaniu orzechów, ale jak ktoś kupi wyłuskane, to muffiny przygotuje w kilka minut.

Składniki (ok. 15-16 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 50-60 g orzechów włoskich
  • 2 średniej wielkości jabłka – u mnie renety

Potrzebny sprzęt:

  • Miska większa
  • Miska mniejsza
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Deska
  • Dziadek do orzechów
  • Foremki na muffiny
  • Blacha
  • Piekarnik

Muffinki jesienne

Przygotowanie:

  1. Orzechy wyłuskać, podzielić na drobne kawałki.
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na kosteczki-paseczki.
  3. Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) połączyć w jednej misce.
  4. Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
  5. Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać przygotowane orzechy oraz jabłka. Wymieszać.
  6. Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.

Muffinki jesienne

 

Muffinki jesienne

Przepis dodaję do akcji:

Jesienne słodkości!

[304/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>