Pamiętacie że już jutro (26.05) Dzień Matki? Szukacie czegoś smacznego do upieczenia? Oto propozycja: muffinki migdałowe z pomarańczą – smaczny prezent na Dzień Matki albo dodatek do prezentu.
Moja Mama już jadła te muffiny i bardzo jej smakowały Więc Mama poleca
Składniki (ok. 20 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 50-100 g migdałów
- pomarańcza
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- do ozdoby: dżem pomarańczowy, listki mięty, cynamon, cząstki pomarańczy (zostanie ze składników) oraz połówki migdałów (zostaną ze składników)
Potrzebny sprzęt:
- Miska większa
- Miska mniejsza
- Łyżka
- Łyżeczka
- Nóż
- Wyciskacz do soku
- Narzędzie do rozdrobnienia migdałów (u mnie blender)
- Tarka o drobnych oczkach
- Foremki na muffiny
- Blacha
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Pomarańczę sparzyć. Z całej otrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok.
- Migdały obrać ze skórek, odłożyć 10 sztuk, resztę rozdrobnić (blenderem, tłuczkiem, wałkiem)
- Suche składniki (mąka, cukier, płatki owsiane, proszek, soda) połączyć w jednej misce.
- Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
- Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać rozdrobnione migdały, skórkę otartą i kandyzowaną, wlać sok pomarańczowy. Wymieszać.
- Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.
- Po wystudzeniu można ozdobić łyżeczką dżemu pomarańczowego, cząstką pomarańczy (bez błonek) oraz połówkami migdałów (odłożonymi na początku) i listkiem mięty. Posypać cynamonem (albo nie sypać).
Przepis dodaję do akcji:
[289/777]
Twoje muffinki wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis
Cieszę się