1

Muffinki mocno nadziane – prawie jak KEKS

muffinki keks

Powiało nudą i lenistwem moim w sieci, ALE! Bynajmniej nie próżnowałam w kuchni! Czego przykładem może być 25 smaków muffinek = 144 pyszne sztuki upieczonych jednego dnia (z  pomocą Mamy), jako prezent dla Teściów z okazji 25 rocznicy ślubu :)

Nieskromnie napiszę, że wszyscy goście byli pod wrażeniem, a stygmat na mojej prawej ręce powstały od mieszania składników łyżką trzymał się tydzień :P

Dziś prezentuję jeden z wieeeeeelu smaków muffinek – muffinki mocno nadziane :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych ananasów
  • Szczypta soli

Potrzebny sprzęt:

  • Szklanka
  • Łyżka
  • Rondelek do roztopienia masła
  • Łyżeczka
  • Miska większa – do mieszania ciasta
  • Miska mała – do ubicia piany z białek
  • Mikser
  • Blacha na muffinki lub silikonowe foremki

Przygotowanie:

  1. Stopić masło i przestudzić
  2. Do dużej miski: wlać płynne chłodne masło, żółtka (białka oddzielić do małej miski) i mleko – zamieszać łyżką.
  3. Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając ŁYŻKĄ: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  4. Do rondelka po maśle wsypać bakalie (ananas, rodzynki, żurawina), dodać 2 łyżki wody i na ok. 3 min postawić na gaz – mieszając.
  5. Bakalie dodać do ciasta, wymieszać.
  6. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, po ubiciu na sztywno domiksować cukier. Całość delikatnie przełożyć do ciasta i dokładnie wymieszać.
  7. Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym.
    muffiniki jak keks
  8. Piec ok. 20-25 min w temp 180°C

Po upieczeniu – muffinka w przekroju:

muffinka keks

[137/777]

1 komentarz do Muffinki mocno nadziane – prawie jak KEKS

  • Rafał  pisze:

    Mniam! :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>