Oto kolejny przepis na wypróbowane muffinki z brzoskwiniami i to wypróbowane w dwóch wersjach.
Pierwsza koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych papilotkach) z dodatkiem brzoskwiń, ziaren słonecznika oraz większej ilości cukru.
Druga koncepcja to ta prezentowana nieco szerzej na fotografiach w tym przepisie – czyli muffinki o pięknym i idealnym kształcie, mało słodkie i z ziarnami sezamu zamiast słonecznika.
Każde smakowały inaczej, także jest to przepis „2in1”
Życzę smacznego!
I to na pewno nie koniec muffinkowych przygód!
Składniki (na standardową blachę muffinkową z 12 dziurami):
- 0,75 szklanki mąki pszennej
- 1,25 szklanki otrąb (np. pszennych)
- 3 łyżki śmietany (ja miałam 18%)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-10 łyżeczek cukru (zależy jak słodko chcecie)
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 5 łyżek ziaren: słonecznika lub sezamu
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 50 g skórek kandyzowanych z różnych owoców
- 5-10 łyżek mleka
- Nóż
- Deska
- Otwieracz do puszek (chyba, że puszka z brzoskwiniami już otwarta)
- Garnek lub miska do mieszania ciasta
- Miseczka lub garnek do ubicia piany z białek
- Mikser
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blacha na muffinki lub silikonowe foremki
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik na 195°C.
- Do miski włożyć i wymieszać ŁYŻKĄ: śmietanę i żółtka – oddzielone od białka.
- Oddzielone białka z dodatkiem szczypty soli ubić w osobnym naczyniu na pianę, a następnie po koniec ubijania dodać cukier i dokładnie wymiksować. Następnie całość dodawać stopniowo do żółtek i śmietany i delikatnie mieszać ŁYŻKĄ.
- Następnie dodawać – po trochu, nie wszystko na raz! I delikatnie mieszać łyżką! – mąkę, otręby, proszek do pieczenia, ziarna oraz mleko, bo już się zapewne nie da łyżką ruszyć w gęstej mazi Mnie wystarczyło 5 łyżek mleka, żeby konsystencja była jak trzeba.
- Połówki brzoskwiń porządnie odsączyć, pokroić w małe kosteczki i dodać do ciasta.
- Skórki kandyzowane również dodać, zamieszać.
- Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym
- Piec ok. 20-25 min w temp 195°C.
[104/777]
Już się czuję jak w Krainie Muffinków
Hahahaha! To mi przypomina Kumulanty w Krainie Ergodyczności
Tak a mi to z kolei przypomina 3 wspólne lata mieszkania :D,
było trochę śmiechu ^^