3

Muffinki z brzoskwiniami i ziarnami

muffinki z sezamem

Oto kolejny przepis na wypróbowane muffinki z brzoskwiniami i to wypróbowane w dwóch wersjach.

Pierwsza koncepcja to ta widoczna na ostatnim zdjęciu, po jego prawej stronie, w przepisie na muffinki czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami  – czyli muffinki nieco rozlazłe (bo zrobione w samych papilotkach) z dodatkiem brzoskwiń, ziaren słonecznika oraz większej ilości cukru.

Druga koncepcja to ta prezentowana nieco szerzej na fotografiach w tym przepisie – czyli muffinki o pięknym  i idealnym kształcie, mało słodkie i z ziarnami sezamu zamiast słonecznika.

Każde smakowały inaczej, także jest to przepis „2in1” :P

Życzę smacznego!

I to na pewno nie koniec muffinkowych przygód!

Składniki (na standardową blachę muffinkową z 12 dziurami):

  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki otrąb (np. pszennych)
  • 3 łyżki śmietany (ja miałam 18%)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-10 łyżeczek cukru (zależy jak słodko chcecie)
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek ziaren: słonecznika lub sezamu
  • 3-4 połówki  brzoskwiń z puszki
  • 50 g skórek kandyzowanych z różnych owoców
  • 5-10 łyżek mleka

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • Otwieracz do puszek (chyba, że puszka z brzoskwiniami już otwarta)
  • Garnek lub miska do mieszania ciasta
  • Miseczka lub garnek do ubicia piany z białek
  • Mikser
  • Szklanka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Blacha na muffinki lub silikonowe foremki

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik na 195°C.
  2. Do miski włożyć i wymieszać ŁYŻKĄ: śmietanę i żółtka – oddzielone od białka.
  3. Oddzielone białka z dodatkiem szczypty soli ubić w osobnym naczyniu na pianę, a następnie po koniec ubijania dodać cukier i dokładnie wymiksować. Następnie całość dodawać stopniowo  do żółtek i śmietany i delikatnie mieszać ŁYŻKĄ.
  4. Następnie dodawać – po trochu, nie wszystko na raz! I delikatnie mieszać łyżką! – mąkę, otręby, proszek do pieczenia, ziarna oraz mleko, bo już się zapewne nie da łyżką ruszyć w gęstej mazi :P Mnie wystarczyło 5 łyżek mleka, żeby konsystencja była jak trzeba.
  5. Połówki brzoskwiń porządnie odsączyć, pokroić w małe kosteczki i dodać do ciasta.
  6. Skórki kandyzowane również dodać, zamieszać.
  7. Ciasto nakładać do formy/blachy muffinkowej wysmarowanej roztopionym masłem lub do silikonowych foremek niesmarowanych niczym :)
    Muffinki z brzoskwiniami i ziarnami
  8. Piec ok. 20-25 min w temp 195°C.

Muffinki z brzoskwiniami i ziarnami
Muffinki z brzoskwiniami i ziarnami

[104/777]

3 komentarze(-y) do Muffinki z brzoskwiniami i ziarnami

  • Rafał  pisze:

    Już się czuję jak w Krainie Muffinków :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Hahahaha! To mi przypomina Kumulanty w Krainie Ergodyczności :D

      • mira  pisze:

        Tak a mi to z kolei przypomina 3 wspólne lata mieszkania :D,
        było trochę śmiechu ^^

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>